Vara este anotimpul in care apar cele mai multe alergii. Polenul, praful, ambrozia si caldura intensa pot duce la declansarea a numeroase reactii alergice, care, netratate la timp, pot afecta grav sanatatea.
Cei mai afectati de alergii sunt in special copiii, deoarece sistemul lor imunitar slab si pielea fina rezista cu greu factorilor alergeni foarte agresivi. Aceste alergii de vara apar intotdeauna pe un teren atopic si sunt cauzate de afectiuni autoimune.
Cum depistam alergiile de vara la copii
Alergiile de vara la copii se manifesta in general prin ochi iritati, stranut si tuse. De asemenea, alergiile pot da frecvent si reactii cutanate, si anume eczemele.
Uneori, alergiile pot produce si inflamatii ale urechii, deoarece se acumuleaza lichid in aceasta. In acest caz pot aparea infectii si scaderea auzului. Daca acest lucru se intampla cand copilul invata sa vorbeasca, pot aparea probleme in pronuntie, dar si senzatie de mancarime, pocnit si plenitudine la nivelul urechii.
Polenul, principalul declansator de alergii in timpul verii
Unul dintre cei mai mari inamici ai organismului in timpul verii este polenul. Acesta cauzeaza cele mai multe alergii la copii. Sistemul lor imunitar in formare poate percepta polenul ca pe un factor invadator in organism. Astfel, el elibereaza anticorpi, care ataca la randul lor alergenii si elibereaza histamina in sange.
Imediat ce acest proces a avut loc se declanseaza secretiile nazale abundente, mancarimile si iritatiile ochiilor sau alte simptome alergice.