Părinți de nota 10

8 semne că al tău copil are o inteligență emoțională peste medie

Inteligența emoțională deține, în context social, un rol mai important decât s-ar putea crede. Îți explicăm în continuare ce semne trebuie să urmărești la copiii tăi în acest sens, dar și câteva recomandări pentru a intensifica principalele caracteristici care o definesc.

Informații despre inteligența emoțională la copii

Alături de cunoștințele strict academice, un copil are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă și de inteligență emoțională. Aceasta presupune înțelegerea, evaluarea și controlul propriilor emoții, precum și gestionarea interacțiunilor cu cei din jur. Mai exact, inteligența emoțională(EQ) poate fi definită drept abilitatea unei persoane de a-și conduce emoțiile într-un mod sănătos; cei care o prezintă într-un nivel crescut pot să identifice și să gestioneze sentimente provocatoare, să se accepte pe sine însuși și să empatizeze cu cei din jur. Astfel, acești copii sunt mai bine echipați pentru a întreține relații profunde, pentru a naviga prin situații complicate, pentru a fi plini de compasiune și a dezvolta tipare clare în gândire. Studiile au demonstrat că este cel puțin la fel de importantă ca inteligența tradițională când vine vorba despre viitorul copiilor, respectiv succesul lor la locul de muncă și relațiile de cuplu sănătoase.

Spre deosebire de IQ, EQ poate fi îmbunătățită prin antrenament la orice vârstă, fiind însă indicat un antrenament cât mai timpuriu. Capacitatea de a înțelege și a gestiona emoțiile nu va face doar să pregătească copiii pentru o viață plină de realizări, ci și să facă față diverselor situații din copilărie. De exemplu, în cabinetul unui medic atunci când sunt bolnavi; distincția dintre plâng pentru că mi-e teamă sau plâng pentru că doare este inestimabilă, ca și abilitatea de a menține o atitudine calmă în situații dificile de viață.

Citeste continuarea pe Copilul.ro