Părinți de nota 10

5 moduri prin care ii poti motiva pe copii sa invete

Copiii isi pierd usor motivatia de a invata, putini fiind cei extrem de constiinciosi, gata sa lase joaca pentru studiu. Din fericire, exista o serie de modalitati prin care poate fi stimulata dorinta de a invata.

Creierul copiilor este ca un burete, gata sa absoarba informatii. Poti exploata aceasta abilitate innascuta si sa o directionezi spre motivatia de a studia. Motivatia este instrumentul principal pentru a-l determina sa invete.

Cum motivam copiii sa studieze?

Pentru a-i face sa obtina cele mai bune rezultate la scoala, este important sa ii motivam si sa le facem cat mai placut procesul de invatare. Pentru asta, trebuie sa le cream un mediu in care sa se poata concentra si sa isi dea silinta sa inteleaga si sa retina o multime de lucruri. O atitudine pozitiva si o ambianta placuta ii stimuleaza dorinta de a invata.

Aprecierea parintilor este una dintre cele mai mari bucurii ale unui copil. Exprima-ti bucuria fata de notele lui bune, multumirea ca a reusit sa duca la indeplinire o sarcina dificila. In felul acesta il incurajezi sa repete aceste eforturi pentru a te face fericit.

Vorbeste cu copilul, afla ce studiaza, la ce intampina probleme si vezi cu ce il poti ajuta. Incurajeaza-l chiar din clasele primare sa invete. Evidentiaza-i obstacole pe care le-a depasit deja si determina-l in felul acesta sa aiba mai mult curaj si mai multa ambitie.

Iata ce poti face pentru a-i stimula dorinta de a invata:

1. Stabileste-ti asteptari corecte

Tine cont de faptul ca fiul tau este constient de modul in care il percepi si se va adapta asteptarilor pe care le ai de la el. De aceea, daca vrei ca cel mic sa aiba succes, transmite-i asta si atunci si motivatia sa va fi mai mare. Daca asteptarile tale sunt mici, atunci nici cel mic nu va obtine rezultate prea bune.

Pentru a-ti stabili asteptari corecte, vorbeste cu el despre materiile care ii plac, vezi unde exceleaza si ce isi doreste de la aceste domenii. Reevalueaza periodic aceste interese, intrucat ele se pot schimba pe masura ce inainteaza in varsta.
Citeste continuarea pe Copilul.ro