Părinți de nota 10

Te voi invata sa te apreciezi, copile, pentru ca esti cel mai frumos lucru din lumea asta

Te voi invata sa te apreciezi, copilul meu, te voi face sa vezi ca esti vrednic de aceasta lume, ca sa-ti poti implini visele, pentru ca picioarele tale puternice si mintea ta libera sa poata urca pe orice varf, sa atingi orice stea cu degetele tale.

Te voi invata umilinta, copilul meu, dar si maretia acelor inimi care stiu sa se respecte.

Acest mesaj este ceva ce toti, mame, tati si dascali, il au in minte. Dar, asa cum a explicat Wayne Dyer in cartea „Your Erroneous Zones”, cand te iubesti suficient, dezaprobarea cuiva nu este ceva care sa te ingrijoreze sau de care sa te temi. Insa, nu este acelasi lucru in cazul copiilor.

Modul de educarea al unui copil in care dezaprobarea si critica sunt prezente, pentru ca in acest fel „il invatam cum merge viata”, poate da rezultate pe termen scurt. Dar pe termen lung duce la o stima de sine scazuta, o perceptie despre sine insuficient alimentata emotional si atunci cand acel copil va fi adult, se va ghida dupa tot ceea ce spun sau fac altii.

Nu este usor sa promovezi un concept de sine sau o autoevaluare puternica si sanatoasa, incat fiecare copil sa inceapa sa se modeleze foarte devreme. Si asta se intampla dintr-un motiv foarte simplu: daca mama si tata nu il apreciaza, vor semana in inima copilului slabiciuni si nesiguranta.

Daca esti fericit, vei oferi fericire. Daca stii cum sa dai fericire, vei creste copii puternici. Sarcina si sacrificiile merita efortul. De aceea, ar fi bine sa iei in calcul urmatoarele idei.

Te voi invata sa te apreciezi prin joc

Jocul simbolic este o strategie minunata prin care poti sa introduci valori si strategii psihologice adecvate copilului. Astfel, un mod jucaus si simplu de a realiza acest lucru se poate face cu ajutorul papusilor, animalelor sau figurinelor Lego.

Poti sa recreezi povesti: „Lui X i s-a spus la scoala ca este urat si stangaci” „Ce-ai spune sa-l ajuti?”, „Si daca tu erai X? Ce crezi tu? Cum ai reactiona? Chiar crezi ca esti nefericit doar pentru ca ti-a spus ceva un alt copil?”

Citeste continuarea pe Copilul.ro