Părinți de nota 10

Dacă îi citești povești cu voce tare copilului îi faci un bine incredibil

Dintotdeauna am știut cu toții cât de important este să incluzi copilul în diverse activități, încă de la o vârstă fragedă. De ce? Simplu – pentru că îl ajutăm să dezvolte limbajul mult mai repede și implicit, alături de acesta și o serie de deprinderi sociale. Un nou studiu confirmă și întărește această concepție în mod deosebit.

Noul studiu realizat la Universitatea de Medicină din New York aduce în discuție faptul că atunci când îi citim copilului, când îl implicăm în diverse activități de joc și per total când ne dăm silința să îi facem cunoștință cu tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător, îl ajutăm să dezvolte limbajele emoționale și sociale, cu ajutorul cărora va reuși în cele din urmă să se exprime verbal.

Mai mult de atât, se pare că atunci când ne rupem din timp pentru a-l dedica unui moment de lectură alături de cel mic, facem mai mult decât cultivarea limbajului de orice natură – putem diminua problematici precum agresivitatea, hiperactivitatea și deficitul de atenție.

Beneficii la nivel comportamental și cognitiv

Studiul s-a desfășurat pe analizarea a 675 de familii de la nașterea copilului până la vârsta de 5 anișori. Acest număr a fost împărțit în două eșantioane – grupul de control și grupul de intervenție. În cazul grupului de intervenție s-a implementat un program de educație pentru cei mici (care implica ore de lectură cu părinții și micuții), pe când grupului de control i s-a cerut să își desfășoarea activitatea în mod uzual. Îmbunătățirile au fost considerabile în cazul grupului de intervenție, ceea ce a ajutat cercetătorii să îndemne în cele din urmă părinții să dedice mai mult timp cititului alături de și pentru copii, ca urmare a beneficiilor extraordinare pe care le are acesta.

De la operaționalizarea conceptelor până la cunoașterea lumii exterioare prin intermediul poveștilor pe care le aud, sau diminuarea crizelor de agresivitate și deficitului de atenție, cititul pare a provoca adevărate minuni atunci când vine vorba despre copii. Cercetătorii atrag atenția cu privire la faptul că în momentul în care îi citim copilului, acesta va manifesta și un nivel mare de creativitate, pe lângă atenție și înțelegere, ca urmare a nevoii de a-și pune imaginația la contribuție.

Nu mai încape niciun dubiu – ora de lectură nu trebuie să lipsească din viața micuțului tău la nicio vârstă!