Fiecare părinte îşi doreşte o relaţie armonioasă cu copilul său, însă, câteodată, situaţiile conflictuale pot isca tensiuni. Cum poţi face să nu-ţi pierzi răbdarea şi să gestionezi lucrurile cât mai bine?
1. Nu acţiona la furie
Nicio legătură nu este mai strânsă decât cea dintre părinte şi copilul său. În momentul în care apar conflictele şi acestea încep să se intensifice, riscul de a pierde controlul creşte. De aceea, cea mai bună metodă este detaşarea de conflict, reluând discuţia de-abia după ce tensiunile au dispărut.
2. Fii atentă la nevoile lui
Chiar dacă în calitate de părinte consideri că îţi cunoşti cel mai bine copilul şi că ai de fiecare dată răspunsurile potrivite, perspectiva din care priveşti lucrurile poate fi uneori greşită. De aceea, cea mai bună soluţie este aceea de a discuta cu el, să îi arăţi sprijinul, iar el se va deschide astfel şi îţi va vorbi despre sentimentele şi nevoile sale.
3. Nu-i îngrădi libertatea
Învaţă-ţi copilul să poată lua decizii bune şi de unul singur şi să nu depindă de tine, ca părinte, la orice pas. Pentru a se dezvolta armonios, copilul are nevoie de libertate. Dacă data viitoare te va întreba dacă mai poate sta afară după ora la care aţi stabilit-o de comun acord ca ar fi bine să fie acasă, nu-i răspunde că nu, ci spune-i, mai dehrabă, că dacă va sta mai târziu afară va trebui să se culce mai devreme a doua zi. Întreabă-l ce alege şi lasă-l să vadă care sunt consecinţele alegerilor sale.
4. Nu hrăni conflicte mai vechi
Pentru a nu vă certa la nesfârşit din aceleaşi motiv, observă care este cauza conflictelor care au tendinţa să se repete. Depistând tiparele disfuncţionale vei putea să discuţi cu copilul tău pentru a afla de ce procedează într-un anume fel. Dacă tonul vocii tale va fi unul blând, este posibil să primeşti un răspuns care te va ajuta să îi înţelegi comportamentul, putând astfel să găseşti cele mai bune soluţii.