Părinți de nota 10

Cele mai rele mezeluri pentru copii

Consumate ocazional, deci nu în fiecare dimineaţă, mezelurile nu dăunează atât de rău. Însă, dacă obişnuiţi să vă hrăniţi copiii cu mezeluri, iată cele mai rele mezeluri pentru copii de care să vă feriţi.

Mulţi părinţi cred că mezelurile fac parte din alimentaţia de bază şi absolut necesară a unui copil. Lucrurile nu stau chiar aşa, mai ales că oamenii au trăit multă vreme fără mezeluri. Nu de puţine ori se întâmplă ca cei mici să facă diverse bubiţe pe piele, fără să ştim cauza. O cauză poate fi consumul regulat de mezeluri.

Consumate ocazional, deci nu în fiecare dimineaţă, mezelurile nu dăunează atât de rău. Însă, dacă obişnuiţi să vă hrăniţi copiii cu mezeluri, iată cele mai rele mezeluri pentru copii de care să vă feriţi.

Mezelurile conţin mulţi aditivi şi conservanţi, asta le face atât de rezistente în timp. Fie uscate, afumate sau uşor perisabile, mezelurile pot fi periculoase pentru copii. Aşadar, e bine să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi prea des salamuri, şuncă presată, crenvurşti, pateu sau cârnaţi.

Cele mai rele mezeluri pentru copii – mezelurile, cauza multor boli
Ceea ce conţin mezelurile nu sunt tocmai cele mai sănătoase ingrediente. Carnea dezosată mecanic este carnea care rămâne pe os după dezosare, carne de cea mai proastă calitate, care în bucătărie s-ar arunca în mod normal. Această carne este colectată de producătorii de mezeluri, făcută pastă şi combinată cu alte ingrediente la fel de proaste din punct de vedere calitativ. În mezeluri se mai găsesc apoi proteine din soia, gluten, proteine din arahide şi altele. Despre aceste proteine nu ştim cât de nutritive sunt, mai ales că multe din ele sun modificate genetic.

Apoi, ca să reziste cât mai mult, mezelurile conţin E-uri şi conservanţi chimici, care sunt asociate cu deficit de atenţie şi hiperactivitate la copii. Ce E-uri se găsesc, de obicei, în mezelurile pentru copii: E 621 (glutamat monosodic), E316 (erithorbat de sodiu), E 262 (acetat de sodiu), E 452 (polifosfat de sodiu), E 407 (caragenan), E 250 (nitriul de sodiu).

Cele mai rele mezeluri pentru copii – mezelurile nu ajută la dezvoltarea creierului copilului
Aceste E-uri sunt responsabile pentru gustul bun al mezelurilor, deci nu carnea dă gustul, şi pentru culoarea lor. Glutamatul de sodiu a fost considerat cancerigen, unul din E-uri care produce obezitate şi se pare că afectează funcţia creierului la şoareci. Alte E-uri se folosesc pentru colorarea alimentelor sau ca aditivi alimentari. Polifosfatul de sodiu se foloseşte pentru proprietate de a reţine apa în produsele de carne şi este în aproape toate alimentele. Acesta produce un dezechilibru la balanţa calciu-fosfor din organism, iar acest lucru poate cauza dezvoltarea oaselor, inclusiv a dinţilor.

Printre cele mai rele mezeluri pentru copii se numără parizerul şi crenvurştii. Aceste mezeluri au cel mai ridicat conţinut de carne tocată mecanic, aditivi alimentari pentru reţinerea apei, amidon, soia şi grăsimi. Parizerul conţine în proporţie de 80% şorici şi slănină de porc.

Crenvurştii sunt alte mezeluri, care pot cauza toxiinfecţii alimentare, atunci când nu sunt păstrate cum trebuie. Culoarea şi textura fragedă a acestora este dată de multe combinaţii de E-uri. Apoi, salamurile, şunca ieftină, kaiserul şi şunca ţărănească sunt alte mezeluri ce nu ar trebui consumate de copii.

Nici pateul de copii nu este întotdeauna sănătos, mai ales dacă nu re un conţinut mai mare de ficat. Cel mai sigur este să faceţi pateu de ficat acasă.

Cele mai rele mezeluri pentru copii – parizerul, crenvurştii şi pateul, toxice pentru copii
Consumul de mezeluri la copii este asociat cu apariţia obezităţii şi bolile de inimă, precum hipertensiune arterială. Cele mai multe E-uri dau dependenţă, iar cele din mezeluri nu sunt o excepţie. Nitriţii, în cantităţi mari, pot împiedica sângele să mai transporta oxigen, de aici pot apărea probleme de respiraţie la copii. Fosfaţii în exces împiedică fixarea calciului în oase, lucru care este foarte dăunător copiilor, care sunt în dezvoltare.

Riscul de apariţie a cancerului este mult mai ridicat atunci când se consumă mezeluri, cel puţin aşa arată unele studii. Institutul American pentru Studierea Cancerului a demonstrat că mezelurile sunt produse alimentare ce cauzează cancerul colorectal. Alte studii au arătat că există un risc mai mare de deces în rândul consumatorilor ce mănâncă mai mult de 20 de grame de mezeluri pe zi.

Unii medici susţin faptul că mezelurile nu ar trebui consumate de către copiii până în 12 ani. Cel mai bine este să nu exagerăm cu consumul de mezeluri şi să preferăm mai degrabă să preparăm mâncarea în casă.