Părinți de nota 10

Ce este time-out-ul si ce mesaj ii transmiti copilului cand folosesti aceasta metoda

Time-out este una dintre cele mai cunoscute si vechi tehnici de disciplinare a copiilor, dar si una dintre cele mai gresit intelese si utilizate metode.

Aceasta tehnica pare mult mai buna decat aplicarea pedepselor fizice sau retragerea privilegiilor, amenintarea sau certatul.

Pe vremuri, cadrele didactice si parintii trimiteau copiii „la colt” sau ii puneau sa stea cu fata la perete, ignorandu-i.

Ce este tehnica time-out

Atunci cand copilul face ceva gresit, cu care adultii nu sunt de acord, ii spun celui mic ca trebuie sa stea separat timp de 2, 3 sau 5 minute. Regula este sa stea atatea minute cati ani are. In acest timp trebuie sa se gandeasca la ce a facut, sa isi invete lectiile si sa isi ia angajamentul ca nu va mai gresi.

De fapt, esenta time-out-ului este intreruperea contactului fizic, vizual si mai ales emotional dintre cel mic si parinte.

Ce mesaj ii transmiti copilului atunci cand il separi de tine pentru ca a gresit

In articolul sau intitulat „Ce mesaj transmitem copiilor cand folosim time-out-ul?”, psihologul Otilia Mantelers iti explica ce se intampla cu micutul tau, atunci cand folosesti aceasta tehnica. Ii spui chiar asa:

Eu stiu ca pentru tine relatia de atasament este cea de care ai nevoie sa supravietuiesti si sa cresti mare. Ca tu ai nevoie de caldura, afectiunea si fermitatea unui adult pentru a te simti in siguranta si pentru a te opri atunci cand nu mai stii de tumultul tau emotional. Eu stiu ca tu te opui mie neparticipand la activitatile de la gradinita, nespalandu-te pe dinti etc. pentru ca nu te simti in siguranta, pentru ca te temi de ceva, sau poate pentru ca relatia noastra nu e una buna, in care tu sa cresti mare. Sau poate pentru ca tu nu ai chef, iar eu nu stiu sa respect asta.

Citeste continuarea pe Copilul.ro