Părinți de nota 10

7 lucruri pe care să le iei în considerare când cumperi o canapea și ai copii

Canapeaua trebuie să reprezinte ideea de confort și relaxare, pe care o dorești tu și familia ta. Canapeaua din living este locul de adunare a membrilor familiei, suport pentru relaxare dar și pentru dezbateri, fiind fără îndoială piesa de mobilier cea mai îndrăgită de toți membri familiei. La alegerea ei trebuie să se țină seama de stilul și dimensiunile camerei, designul trebuie să fie plăcut, iar caracteristicile de funcționalitate, rezistență și ușurință în întreținere să nu lipsească.

Vorba din bătrâni spunea că “sunt prea sărac pentru a cumpăra un lucru ieftin”. În acest caz avea mare dreptate, canapeaua este o investiție serioasă, pentru un număr important de ani. Ar trebui însă să nu conteze numai prețul acesteia, pentru că pentru locul preferat nu trebuie făcut rabat nici la calitate, nici la aspect.

  1. Utilitatea și funcționalitatea îți dictează alegerile

O canapea care să asigure confortul pentru vizionarea filmelor sau pentru “consiliile de familie” poate să fie o canapea fixă. Dacă va fi folosită și ca pat, zilnic sau ocazional, ar fi recomandabil să alegem o canapea extensibilă.

În cazul unei familii cu copii sau cu vizite dese ale musafirilor, aveți nevoie de locuri multe pentru șezut și atunci achiziționarea unui colțar este ideală.  În cazul în care spațiul o permite colțarul poate fi înlocuit cu două canapele, cea scurtă fiind fixată perpendicular pe cea lungă, ca un colțar.

  1. Dimensiunea canapelei trebuie să țină cont de spațiul disponibil

Dimensiunea canapelei este direct legată de dimensiunea camerei în care o vom folosi, mai precis, de spațiul rămas disponibil în acea cameră. Este foarte important nu numai ca mobila să intre între pereții camerei, ci și să existe suficient loc pentru a avea confort și nu picioare lovite, iar copiii trebuie să aibă loc de alergat.

Într-un living spațios, mobilat sumar, două canapele paralele, însumând 6-7 locuri pot fi o soluție foarte bună. În aceleași condiții, un colțar de 5 sau 6 locuri, cu fotolii sau nu, poate fi o bună alternativă.

Într-o garsonieră, spațiul fiind limitat, vom alege o canapea extensibilă, folosibilă pe timpul nopții ca pat. O situație asemănătoare, de a folosi o canapea extensibilă, va exista și în cazul camerei copilului, care crescând, va avea nevoie și de spațiu de studiu, nu numai de joacă.

  1. Alegerea tapițeriei ține de modul de utilizare a canapelei

Nu numai aspectul este important la alegerea tapițeriei, trebuie să ținem seama de calitate și de modul de întreținere. Stofele din fibre naturale sunt mai frumoase decât cele din fibre sintetice, dar își pierd foarte ușor aspectul de nou, scămoșându-se și căpătând repede patina timpului.

O bună posibilitate aici ar fi procurarea unor huse sau să ne asigurăm că avem o canapea dehusabilă, în acest fel se pot spăla periodic sau chiar înlocui după o vreme.

Canapelele tapițate cu catifea sau materiale pufoase nu se potrivesc în casele cu copii mici sau animale de casă.

Canapelele cu tapițeria din piele naturală sunt mai scumpe și mai pretențioase, iar deteriorarea le va compromite definitiv aspectul. Familiile cu copii sau cu animale de casă ar trebui să evite alegerea tapițeriei din piele naturală. Cu un aspect relativ asemănător, pielea ecologică are un aspect luxos și este simplu de întreținut, la fel ca și pielea naturală. Spre deosebire de cea naturală, pielea ecologică încinge în timpul verii, iar după 2-3 ani are tendință de a îmbătrâni, adică rigidizare și crăpare.

  1. Alegerea culorii se face în funcție de stilul camerei

Culoare tapițeriei va fi aleasă în funcție de stilul canapelei și de designul camerei, dar se va ține cont și de uzura la care va fi supusă canapeaua. Dacă știți că aceasta va fi folosită zilnic și aveți copii mici, specialiști în aplicarea petelor, trebuie să evitați modelele îmbrăcate în culori deschise. Dacă vreți să o înveseliți, apelați la pernuțele decorative dehusabile, care vor contrasta frumos cu tapițeria de culoare închisă, fiind totodată ușor de spălat.

O canapea în tonuri neutre, gri închis, gri deschis, nisipiu, crem, bej, alb sau negru, va fi mai ușor de asortat și vă va permite ca în viitor să schimbați cu ușurință aspectul canapelei folosind perne deco în culoarea sau modelul pe care îl doriții în acel moment.

Dacă copiii sau animăluțele tale de casă vor folosi canapeaua, iar tu preferi una într-o nuanță deschisă, atunci husele lavabile sunt un compromis elegant.

  1. Brațele și picioarele canapelelor definesc stilul camerei

Brațele și picioarele canapelelor sunt elemente ce definesc stilul canapelei. Spre exemplu, picioarele drepte din inox, sunt fără îndoială atribuite unei canapele moderne, în timp ce picioarele curbate din lemn sau fier forjat completează aspectul unei elegante canapele în stil clasic. Brațele pătrățoase, late, minimaliste sunt caracteristice canapelelor moderne, canapelele în stil clasic au brațele rotunjite. Cel mai bine pentru copiii, încă copii, mobila trebuie să fie solidă, tapițată, cu colțuri rotunjite, bine prinsă de pereți sau podea. De asemenea nu foarte înaltă în cazul în care aceștia cad de pe ea.

  1. Detaliile decorative ale canapelelor trebuie alese responsabil

Evitați pe cât posibil, pentru a nu deteriora moral foarte rapid canapeaua, detaliile decorative fără utilitate sau care se pot deteriora ușor. Vorbim aici despre imitațiile de încrustații în lemn, nasturii de tapițerie sau țintele aplicate tapițeriei. Acestea nu numai că se pot demoda ușor, dar în timp se pot deteriora sau pot fi ajutate de micuții năzdrăvani să cadă, rezultând un aspect neglijent.

  1. Alegerea înălțimii spătarului și a șezutului dictează confortul canapelei

Un element important pentru confortul unei canapele și în același timp pentru designul ei este înălțimea spătarului canapelei. În timp ce multe din modelele moderne, minimaliste, de pe piață, au spătare joase, care deși arată bine, nu sunt tocmai confortabile. În opoziție, modelele cu spătar înalt, adesea dublat cu perne moi, sunt deosebit de relaxante și odihnitoare, oferind sprijin în zona cervicală. Ceea ce este bine pentru sănătatea dumneavoastră și a copiilor.

Important ca și spătarul, șezutul nu trebuie să fie nici foarte moale, dar nici prea rigid, trebuie să fie confortabil. Șezutul poate fi cu arcuri, perne sau cu burete, și este foarte important să fie testat înainte de achiziționare. Odată ce șezutul se deformează, canapeaua ar trebui schimbată, deoarece nu mai oferă nici poziție confortabilă și sănătoasă corpului tău și nici nu mai corespunde estetic.

Pentru a trece testul timpului, indiferent de tipul canapelei alese, este bine să optați pentru obiecte prelucrate din materiale de calitate și cu modele confortabile, care să satisfacă gusturile și necesitățile întregii familii.