Exista foarte multi nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea copilului tau si incerci, pe cat posibil, sa ii procuri in mod echilibrat prin intermediul alimentatiei de zi cu zi. Chiar si asa, exista riscul ca micutul tau sa sufere de carente nutritionale cauzate de incapacitatea organismului de a-i absorbi, in ciuda aportului alimentar crescut.
Iata cativa dintre nutrientii care lipsesc frecvent copiilor!
Vitamina D
Vitamina D este unul dintre nutrientii cel mai greu de procurat din alimentatie. Nu poate fi furnizata prin prea multe cai, iar daca nu este suplimentata, micutul sufera rapid de carenta sau deficienta vitaminica. Consecintele se reflecta mai tarziu, cand copilul ar putea dezvolta la maturitate boli grave precum:
osteoporoza;
cancer de san;
cancer de colon;
cancer de prostata;
boli cardiovasculare;
depresie.
Vitamina D este esentiala in absorbtia calciului in organism, iar insuficienta ei ar putea determina aparitia rahitismului.
Doza zilnica recomandata este de 400 UI/zi, dar la copii pediatrii recomanda adesea o doza ceva mai mare intre 1 si 18 ani: 600 UI/zi.
Cresterea aportului de vitamina D poate fi realizata prin expunerea frecventa la lumina soarelui, care ajuta organismul sa produca aceasta vitamina, dar si prin consumul produselor fortifiate cu aceasta substanta nutritiva: iaurt, lapte, sucuri, cereale etc. sau prin aportul de peste in dieta zilnica.
Exista riscul ca organismul micutului tau sa nu primeasca suficient calciu, din cauza consumului insuficient de lactate. In plus, exista copii care sufera de intoleranta sau alergie la lactoza si nu pot consuma orice fel de lapte.
Calciul este cel mai important mineral pentru oase si dantura, iar insuficienta lui duce la probleme grave legate de sistemul osos.
Doza zilnica recomandata, in functie de varsta, este:
1-3 ani – 500 mg;
4-8 ani – 800 mg;
9-18 ani – 1300 mg.
Cu cat copilul creste mai mare, cu atat aportul de calciu este mai scazut, deoarece cantitatea de alimente care contin acest mineral se diminueaza in meniul lui.
Fetele prezinta cel mai mare risc de a suferi de insuficienta de calciu, ceea ce le-ar putea provoca mai tarziu probleme grave, cum ar fi osteoporoza.
Este important sa se creasca consumul de lapte si produse care il contin, dar si de sucuri imbunatatite cu calciu si vitamina D.
Citeste continuarea pe Copilul.ro