Părinți de nota 10

4 VALORI importante pe care sa i le TRANSMITI copilului tau

Este foarte important ca cei mici sa inteleaga ca totul in aceasta viata necesita efort si ca o modalitate de a fi mai fericit este sa apreciezi lucrurile simple. Valorile pe care le invata in copilarie ii vor fi ghid in viata de adult.
Copilul.ro / Parenting / Educatie si disciplina
4 VALORI importante pe care sa i le TRANSMITI copilului tau
Autor: Copilul.ro | Publicat: 2019-05-28 17:38:29 | Modificat: 2019-05-28 17:38:29

Este foarte important ca cei mici sa inteleaga ca totul in aceasta viata necesita efort si ca o modalitate de a fi mai fericit este sa apreciezi lucrurile simple. Valorile pe care le invata in copilarie ii vor fi ghid in viata de adult.

Psihologul Valeria Sabater spune ca educarea este una dintre cele mai importante sarcini ale fiintei umane. Daca esti tata, mama, bunic sau profesor, este imperativ sa te intrebi ce ar trebui sa-i insufli copilului.

Cele mai importante valori pe care trebuie sa-l inveti pe copil
1. Empatia
Ce ar putea fi mai important decat sa stii cum sa te pui in locul altora? In acest fel, copilul poate dobandi cunostinte despre el si despre ceilalti. Este cerinta fundamentala de a trai in respect, fericire si in armonie.
A fi empatic inseamna sa inteleaga ce ii poate rani pe ceilalti sau ce nu ar trebui sa faca pentru a nu-i rani pe cei din jurul lui. Emapatia ne face sa intelegem ca suntem cu totii oameni, cu greseli, succese, esecuri si motive sa actionam intr-un anumit fel.

Empatia ii permite copilului sa aiba prieteni adevarati, sa-si respecte partenerii si sa fie multumiti de ei. Aceasta presupune cunoasterea faptului ca si altii simt teama, fericire, durere, frica sau rusine.

Este una dintre cele mai importante valori, deoarece implica cunoasterea faptului ca, asa cum el se simte ranit, si altii se simt la fel. Este o valoare care ii va permite sa fie mai respectuos.

2. Umilinta
Este foarte important ca micutul sa invete ca nu este superior nimanui, ca nu este bine sa se laude in fata celorlalti.

Umilinta este o modalitate de a fi mai fericit, pentru ca apreciaza lucrurile cele mai simple si mai elementare. La urma urmei, acestea sunt lucruri care, in esenta, sunt mai importante in viata.

A avea o atitudine umila ii va permite copilului sa se cunoasca mai bine, sa aiba o viziune reala asupra lucrurilor si a celor din jurul lui. Pentru a-i insufla acest lucru, evita sa-i oferi multe daruri si sa-i satisfaci toate dorintele. Invata-l ca totul in aceasta viata necesita un efort si ca cele mai mici lucruri, chiar si cele imateriale, sunt ceea ce conteaza cu adevarat.

A fi umil este o valoare indispensabila care nu este intotdeauna aplicata atunci cand vine vorba de educarea celor mici.

3. Angajamentul
Angajamentul este o valoare pe care copilul trebuie sa o dezvolte in timp, de aceea trebuie incurajat de mic. Asa va invata sa fie mai matur si mai responsabili zi de zi.

Sa se angajeze sa faca niste lucruri il ajuta sa fie mai bun pe masura ce creste si se maturizeaza, sa-si asume responsabilitatea pentru rezultatele scolare si sa aiba o relatie buna cu familia si prietenii. Toate acestea creeaza legaturi si marcheaza perspective.

Angajamentul este una dintre cele mai importante valori, il invata pe copil ca exista lucruri pentru care trebuie sa lupte, sa se straduiasca, sa fie responsabil. Trebuie sa il faci pe copil sa vada, de exemplu, ca cuvantul are valoare si ca efortul este fundamental.

4. Stima de sine
Stima de sine reprezinta o valoare imensa, pe care trebuie sa o insufli copilului tau din prima zi. Pentru a realiza acest lucru, ofera-i sprijin, lauda-l, apreciaza ceea ce face bine si da-i sfaturi pentru a-si corecta greselile. De asemenea, arata-i cat de mult il iubesti si incurajeaza-l sa indrazneasca sa faca lucrurile cu incredere, stiind ca nu se intampla nimic daca greseste, pentru ca numai cu efort poate obtine ceva.

O persoana cu o stima de sine ridicata este o persoana puternica, care nu poate fi ranita, o persoana care isi pastreaza speranta si care hraneste ideea de a fi fericita in fiecare zi. Pentru ca merita si pentru ca asa l-ai invatat.

Daca vrei ca micutul tau sa adopte cele mai importante valori, trebuie sa-i dai tu exemplu. Cum se face? Simplu: fiind coerent, ferm si intotdeauna aratandu-i cea mai mare afectiune.