Părinți de nota 10

Cum alegem cel mai bun iaurt pentru copii

Iaurtul este un aliment excelent, produs prin fermentarea bacteriană a laptelui. Laptele de vacă este cel mai frecvent produs din care se prepară iaurtul, însă și cel de bivoliţă, de capră și de oaie este la fel de bun.
Iaurtul poate fi un prim aliment delicios și sănătos pentru bebeluș. Este plin de calciu, nutrient de care copilul are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios. Iaurtul din lapte integral conține, de asemenea, o cantitate impresionantă de vitamine și minerale pentru copii.

Cei mai mulți pediatri recomandă introducerea iaurtului în alimentația copilului de la șapte luni. Există și o categorie care recomandă ca diversificarea să se înceapă cu iaurt. Important este să te sfătuiești cu pediatrul copilului și să stabilești exact perioada în care poți începe să-i dai iaurt. De asemenea, trebuie să știi că pentru început, este indicat să-i dai micuțului iaurt preparat din lapte integral, deoarece conține o cantitate importantă de grăsimi, necesare în dieta lui pentru o bună creștere.

Ce trebuie să urmărești în momentul în care cumperi iaurt:
În primul rând, e esențial să citești eticheta produsului. Iaurtul trebuie să fie făcut din lapte integral, deoarece micuțul are nevoie și de proteinele pe care le conține.
Atenție la coloranți. Pentru copiii, cel mai bun iaurt este cel fără coloranți, simplu, din lapte. Nu cumpăra iaurt cu fructe din comerț, mai ales dacă copilul are sub 3 ani. Acestea sunt pline de zaharuri și de conservanți.
Iaurtul nu trebuie să fie făcut din lapte praf. Alege-l doar pe cel care este preparat din lapte și culturi de bacterii lactice.
Conținutul de grăsime trebuie să fie de minimum 2.8 %. Copilul are nevoie de grăsimi bune pentru ca sistemul lor nervos să se poată dezvolta. De aceea, nu te lăsa prinsă în capcana produselor lactate cu 0% grăsimi. Nu sunt foarte bune nici pentru adulți, cu atât mai puțin pentru copii.
Atenție la termenul de valabilitate. Cu cât acesta este mai mare, cu atât e mai probabil ca produsul să conțină mai mulți conservanți. Un iaurt cu termen de valabilitate mai scurt conține mai multe culturi de bacterii lactice active, care sunt esențiale pentru sistemul digestiv.
Cum și cu ce combini iaurtul pentru copii
Sunt puțini acei copii cărora nu le place iaurtul. Însă, pentru a fi sigură că mănâncă, i-l poți oferi în diferite combinații. În primele luni în care îi faci cunoștință cu iaurtul, acesta îi poate fi oferit simplu, fără a fi combinat cu alte produse (mai ales că trebuie respectată regula celor patru zile). Cu timpul însă, acesta îi poate fi oferit amestecat cu brânzica de casă, cu biscuiții speciali pentru bebeluși sau cu fructe.Cea mai atractivă variantă pentru micuți este iaurtul cu fructe. Îl poți prepara acasă, simplu. E nevoie doar să amesteci iaurtul cu piureul de fructe (mere, pere, fructe de pădure, banane, căpșuni și altele) și gustarea este gata. De asemenea, i-l mai poți oferi și în combinație cu cereale, la în combinație cu cereale, la micul dejun.