Cand calatoresti cu bebelusul, cu masina, este foarte important ca el sa stea intr-un scaun adecvat inaltimii si greutatii sale. Dar este important de retinut ca aceste dispozitive sunt foarte bune, dar nu ar trebui sa doarma prea mult in ele.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) avertizeaza cu privire la riscul de a lasa bebelusii sa doarma in scaunul auto si in casa.
Riscul de asfixie
Scaunele auto au fost concepute pentru a proteja bebelusii numai in timpul transportului, dar multi parinti le folosesc in mod gresit, ca o alternativa pentru pat. Specialistii recomanda, insa, ca cei mici sa doarma mereu pe spate si pe o suprafata mai tare, fara nimic in jurul lor.
Forma scaunelor determina flexarea corpului in forma literei „C”, fiind dificil sa-si extinda toracele si abdomenul pentru a respira in mod corespunzator. Daca ramane pentru o lunga perioada de timp in aceasta pozitie, riscul de sufocare este foarte mare si poate duce la moartea bebelusului.
Potrivit unui nou studiu, au fost destul de multe cazuri de copii care au murit pentru ca au fost lasati in scaunul de masina in casa sau in alte locuri.
Ce demonstreaza studiul
Noua cercetare, publicata in revista Pediatrics si care a durat 10 ani, a analizat cazul a 11779 de copii care au murit in somn, constatand ca 348 dintre ei au decedat in scaune de masina folosite in afara autoturismului.
Potrivit cercetarilor, mai mult de 90% din timp, aceste dispozitive nu au fost utilizate asa cum se recomanda, iar media micutilor care au murit a fost de doua luni. Toate aceste decese au survenit atunci cand bebelusii erau lasati in grija unei bone, la cresa sau la gradinita.
„Parintii nu trebuie sa confunde lucrurile. Chiar daca scaunele auto sunt cele mai bune pentru bebelusi in timpul unei calatorii cu masina, asta nu inseamna ca sunt un la fel de sigure cand sunt folosite si in afara autoturismului, pe post de patut”, spune Dr. Jeffrey D. Colvin, co-autor al studiului.
Recomandari pentru un somn sigur
– Bebelusii nu trebuie sa doarma sau sa fie asezati sa doarma intr-o pozitie inclinata. Prin ridicarea capului, copilul este intr-o pozitie care il poate sufoca.
– Nu se foloseste niciun dispozitiv de dormit care sa necesite legarea bebelusului, mai ales daca acesta se balanseaza, deoarece curelele ar putea sa-l stranguleze.
Este extrem de important ca toti cei care au grija de bebelus sa fie constienti ca locul de somn trebuie sa fie unul sigur.
Atunci cand calatoresti cu copilul nu trebuie sa stea permanent in scaun, mai precis in timpul deplasarilor lungi. Timpul recomandat pentru a sta in ele este de 30 de minute la o ora si jumatate.
Daca aceste scaune sunt utilizate asa cum este indicat de catre producatori in ghidul de folosire, riscul de asfixiere sau de sufocare este extrem de mic, dupa cum se precizeaza in studiu.
Scaunul ii salveaza viata bebelusului cand este folosit in masina. Altfel, poate pune viata copilului in pericol.