Părinți de nota 10

5 lucruri pe care trebuie sa le afli inainte de a angaja o bona

Fie ca ai nevoie de o bona pentru cateva zile sau pentru o perioada mai lunga de timp, este important sa faci o selectie cat mai atenta si sa fii cu cea mai mare luare-aminte la interviu. Exista cateva caracteristici de baza pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand stai de vorba cu candidatele, si de la care nu trebuie sa faci niciun rabat.

Ceea ce se intreaba si se cauta astazi cel mai mult in cadrul interviurilor este cat de multa experienta are cel interesat de job. Acesta este si el un aspect demn de luat in seama dar in ceea ce priveste jobul de bona, sunt alte calitati mai importante pe care trebuie sa le indeplineasca persoana in cauza. De aceea un mod foarte bun de a afla cat mai multe despre cea care va avea grija de copilasul tau este sa pui cat mai multe intrebari.

1. Intrebare pentru bona: Cat de mult ii plac copiii?

Pune-i aceasta intrebare. Da-i cateva variante de raspunsuri:
Ii plac atat de mult incat s-ar opri pe strada sa se joace si ea cu ei?
Ii plac dar prefera sa le priveasca jocurile si sa le admire inocenta de departe.
Fii pe faza la raspunsurile care denota eschivare, de multe ori asta inseamna: „Doamna, eu nu vreau decat sa imi castig painea”. De ce nu iti place un astfel de raspuns?

Bona este cea care va petrece un timp cu copilul tau, poate chiar mai mult decat tine. Stii bine cat de „molipsitori” suntem unii pentru altii, si cata influenta au, chiar si la maturitate, anumite persoane asupra noastra. Lucrurile sunt de zeci de ori mai sensibile in cazul unui copil, care nu are puterea de a discerne raul de bine. O persoana care nu vrea decat „sa isi castige painea” nu va avea o motivatie puternica in a fi un exemplu pozitiv pentru copilul tau sau va face chiar lucruri necuviincioase in casa ta.

2. Intrebare pentru bona: Cum se poate descrie?
Fumeaza? Este casatorita? Ce hobby-uri are? Este bine sa afli aceste lucruri si in timp ce iti raspunde, sa ii urmaresti si limbajul trupului, care face uneori mai mult de 1000 de cuvinte. Cred ca nu mai este nevoie sa iti spun ca toate aceste lucruri spun ceva despre personalitatea ei si pot influenta in mod negativ sau pozitiv copilul tau, pus pe a mima tot ce vede in jur. Prin aceste intrebari, poti afla si daca bona va face „pauze de tigara” de fata cu copilul, sau il va uita pe balcon sau la televizor…

3. Intrebare pentru bona: Este credincioasa?
Bona nu are rolul numai de a-l ajuta pe copil sa creasca oricum, ci cum trebuie. Un om care are credinta in Dumnezeu este deja modelat sa priveasca dincolo de sine, sa ii pese cu adevarat de celalalt, si sa puna pe plan secundar beneficiile materiale.

Oare de ce atunci cand parintii nu se pot ocupa de cresterea copilului alearga mai intai la rude, la cunoscuti si in cele din urma la straini? Pentru ca isi doresc oameni cu inima mare si in care sa aiba incredere. Vor sa aiba un copil care sa creasca cu inima deschisa tuturor, iar o persoana credincioasa poate oferi acest lucru.
Raspunde-ti sincer: vei fi mai multumit daca atunci cand vei ajunge acasa, vei avea parte de un copil hranit si odihnit, dar care nu se va mai bucura de intalnire, de imbratisare, sau de un pupic?

4. Intrebare pentru bona: Ce activitati isi propune sa faca cu copilul tau?
Iti doresti ca timpul copilului tau sa fie folosit in mod educativ si constructiv. De aceea o bona care are deja in minte activitati pe care vrea sa le desfasoare cu copillul tau (lectura, desenat, cantat, povestit etc.) este de apreciat. De asemenea asigura-te ca are si niste metode de disciplina bine puse la punct prin care il va face pe copilul tau, neastamparat uneori, sa o asculte si sa coopereze.

5. Intrebare pentru bona: De ce vrea jobul acesta?

Este foarte important sa afli motivatia persoanei respective (este bine sa alegi pe cineva de gen feminin), pentru a intelege gradul de seriozitate pe care il va avea. O persoana care a mai lucrat cu copiii, o fosta educatoare, o profesoara sau chiar o bona de profesie poate sa aiba intr-adevar experienta, dar fara sa fi avut vreodata o motivatie reale. De asemenea, ai grija la candidatele studente, care sunt de regula mai superficiale si imature si cauta un job de baby-sitter doar pentru a face rost de „bani de buzunar” pe perioada facultatii.

Nu este asa important sa ii pui tot felul de intrebari-capcana, sau sa ii dai vreun test de inteligenta (dar un test de inteligenta emotionala ar fi o idee buna). Daca ii pui intrebarile de mai sus si esti mereu pe faza, ochiul si instinctul de mama (sau de tata) va vedea si va simti daca persoana din fata ta este capabila sa aiba grija cum trebuie de copilul tau sau nu.

Urmareste-i limbajul trupului, gesturile, fii atenta daca te priveste in ochi cand iti raspunde, daca nu se eschiveaza, daca este o persoana deschisa, vesela. Experienta este mai putin importanta, daca tu, ca parinte, simti ca se creeaza o legatura intre voi. Lasa-o timp de cateva zeci de minute alaturi de copilul tau si urmareste cum reactioneaza acesta, si micutul tau poate sa iti spuna daca este candidata potrivita prin gesturile sale. In primele minute este reticent, dar daca dupa cateva minute incepe sa o atinga, sa-i gangureasca sau sa-i vorbeasca, atunci poti spune ca ai o bona.

Nu sari peste acest interviu, si nu angaja pe oricine, doar pentru ca ai nevoie urgenta de cineva sa stea cu copilul. Nu este nevoie de prea mult timp pentru ca un adult sa traumatizeze un copil. Discutia de acest gen purtata pe tonul cel mai serios poate sa te ajute sa iti dai seama, din modalitatea de exprimare, din tonul vocii, din raspunsuri, daca bona este un om sanatos psihic, daca este o persoana buna, daca are cunostinte elementare despre psihologia copilului si daca isi doreste cu adevarat sa aiba grija de un copil.