Părinți de nota 10

5 lucruri pe care ar trebui să le faci după ce afli că ești însărcinată

Oricât de bine te-ai pregăti pentru venirea pe lume a unui copil, momentul în care îți apar cele două liniuțe pe testul de sarcină poate fi unul copleșitor pentru orice femeie. Pe lângă avalanșa de emoții pe care le resimți, apar și foarte multe întrebări legate de sarcină, de viitorul tău ca mamă, precum și dileme legate de modul în care îți vei organiza viața în următoarele luni.

Primele săptămâni de sarcină pot reprezenta o perioadă destul de confuză, mai ales dacă ești la primul copil. De aceea, să primești niște răspunsuri la întrebările tale și să te informezi temeinic este cea mai bună cale spre calmarea anxietății și spre a te simți puțin mai pregătită pentru cele nouă luni de sarcină. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le faci imediat cum ai aflat că ești însărcinată:

Programează o consultație la ginecolog
Chiar dacă testul de sarcină a ieșit pozitiv, majoritatea ginecologilor așteaptă până la împlinirea a șase săptămâni de la ultima menstruație pentru a confirma sarcina. Totuși, în funcție de medicul la care vrei să mergi, este bine să îți programezi consultația cât mai din timp, astfel încât să te asiguri că găsești un loc în programul aglomerat al unui ginecolog bun. De asemenea, poți încerca să intri în contact cu medicul încă dinainte de programare, pentru a vedea dacă există anumite recomandări pe care acesta ți le poate da. De exemplu, prescrierea vitaminelor prenatale este unul dintre primele lucruri pe care ginecologii le fac pentru pacientele lor însărcinate, iar unii le recomandă încă din perioada în care cuplul încearcă să conceapă.

Calculează data la care vei naște
Dacă știi orientativ data la care urmează să vină bebelușul pe lume, s-ar putea să îți fie mai ușor să te organizezi, din toate punctele de vedere. Un calculator de sarcină este un bun indicator pentru a-ți face o idee despre când urmează să naști. Reține însă că aceasta este doar o estimare și că doar 4% dintre nașteri au loc la data estimată. Cu toate acestea, majoritatea femeilor își aduc copilul pe lume în decurs de o săptămână plus sau minus față de data estimată, astfel că îți poți face deja o idee despre momentul în care vei naște.

Renunță la alimentele și băuturile nocive în sarcină
Momentul în care afli că ești însărcinată este unul bun pentru a renunța încă de pe acum la alimentele sau băuturile considerate riscante în sarcină, precum și la viciile care pot dăuna fătului. Primul trimestru al sarcinii este cel care are cele mai multe riscuri, așa că este bine să eviți orice medicamente care nu ți-au fost recomandate de medic, brânzeturile moi, care nu sunt preparate din lapte pasteurizat, fructele de mare, peștii precum macroul, rechinul sau peștele sabie, care pot conține cantități mai mari de mercur, carnea crudă sau gătită în sânge, ouăle crude, ficatul sau produse din ficat. De asemenea, nu sunt recomandate cafeina în exces, nici consumul de alcool, chiar și în cantități mici.

Șase gesturi de zi cu zi pe care nu ar trebui să le faci niciodată imediat după ce te trezești
Interesează-te în legătură cu politica de maternitate a companiei
În general, este recomandat să aștepți să treci de primul trimestru înainte să îți anunți sarcina la locul de muncă. Totuși, asta nu înseamnă că nu te poți interesa încă de pe acum despre drepturile pe care le ai în următoarea perioadă și despre politica firmei în legătură cu concediul de maternitate. Acest lucru te poate ajuta să îți calculezi cum și cât îți este mai avantajos să stai în concediul de creștere a copilului, dacă este o soluție bună să împarți concediul cu partenerul de cuplu și ce impact poate avea lipsa de la serviciu asupra carierei tale. Important de știut este faptul că firmele nu au voie să îți modifice funcția pe toată perioada concediului de maternitate și până la șase luni de la revenirea la locul de muncă.

Dă-le vestea cea mare membrilor apropiați ai familiei
Chiar dacă este bine să aștepți trei luni înainte de a face publică vestea sarcinii, asta nu înseamnă că nu poți împărtăși secretul cu membrii apropiați ai familiei sau cu cea mai bună prietenă a ta. Pentru orice femeie însărcinată poate fi o sursă de sprijin și confort emoțional să stea de vorbă cu cineva care a trecut deja prin experiența uneia sau mai multor sarcini și să își calmeze anxietatea sau să primească niște răspunsuri de la cineva apropiat.