Părinți de nota 10

Viata copilului tau poate fi in pericol

Toti, la un moment dat in viata, ne-am simtit abatuti, tristi, melancolici, nefericiti sau derutati. Face parte din cunoasterea problemelor de zi cu zi.

Lucrurile nu merg intotdeauna asa cum ne asteptam si din acest motiv, tristetea ne invadeaza inimile.

Atunci cand te confrunti cu aceste sentimente mai mult timp (saptamani, luni sau ani), este semn ca o persoana sufera de depresie. Poate ca, atunci cand ai un copil adolescent, poti asocia aceste semnale cu modificarile hormonale care sunt in plina dezvoltare.

Depresia este un diagnostic clinic
Expertii spun ca depresia este o problema grava de sanatate mintala care afecteaza modul in care adolescentii gandesc, simt si se comporta, generand probleme emotionale, functionale si fizice

Depresia nu poate fi depasita cu vointa atunci cand este vorba de un diagnostic clinic, necesita tratamente, cum ar fi terapii psihologice si uneori chiar medicamente.

Care sunt cauzele depresiei in adolescenta?
Scaderea stimei de sine, presiunea colegilor de clasa si a prietenilor, agresiunea scolara prelungita, rezultatele nesatisfacatoare de la scoala. Sau au fost victime ale violentei sau abuzului sau sufera de un alt tip de tulburare mintala (tulburare de anxietate, personalitate, decificit de atentie cu hiperactivitate), trecand prin jalea pierderii unui iubit, printre altele.

Simptome
Daca simptomele depresiei sunt ignorate, consecintele pot fi grave, cum ar fi vatamarea corporala si chiar moartea. Prin urmare, este important ca aceste semne sa fie descoperite la timp.

1. Plansul
Adolescentii nu pot explica din ce motiv plang. De obicei au sentimente de tristete profunda, sufera in tacere pentru a trece neobservati, evitand astfel comunicarea cu parintii. Plansul este de lipsa de speranta, de vid si de neintelegere.

2. Schimbari bruste de comportament
De cele mai multe ori sunt suparati, cu sentimente de frustrare sau de furie, chiar exploateaza emotile pentru chestiuni care nu conteaza. Starea de spirit este iritabila si enervanta, asa ca actioneaza intotdeauna defensiv si sunt nervosi.

3. Pierderea interesului
Isi pierd motivatia de a face orice, cum ar fi un sport sau activitatile zilnice. In general, isi petrec timpul dormind sau pe retelele de socializare.

Un studiu afirma ca adolescentii care utilizeaza retelele sociale excesiv (mai mult de cinci ore pe zi) au riscuri mai mari de a prezenta simptome depresive. Acest lucru apare din cazua ca pot fi victime ale hartuirii online sau a hartuirii cibernetice.

4. Izolarea
Ei incearca sa scape de familie si prieteni, provocand chiar conflicte pentru a evita orice abordare, deoarece sunt extrem de sensibili si se tem de respingere sau de esec.

5. Stima scazuta de sine
Ei nu au iubire de sine, sunt nesiguri si nu au incredere in ei. Acestia sunt foarte autocritici, pana la alegerea de a-si face singuri rau (taieturi, arsuri, piercinguri sau tatuaje). Nivelul scazut al stimei de sine este legat de sentimente de devalorizare si vinovatie. Ei sunt chiar foarte sensibili la comentariile externe, deoarece doresc sa fie acceptate sau recunoscute.

6. Performanta scazuta la scoala
Au nevoie de mult timp pentru a se concentra, pentru a gandi, pentru a lua decizii si pentru a-si aminti lucruri. De obicei, acestia nu se conformeaza temelor sau muncii scolare si adesea lipsesc de la ore.

7. Oboseala
Pentru ei este dificil sa doarma, sunt obositi si fara energie in cea mai mare parte a timpului. De asemenea, isi modifica dieta la extrem si asa poate scadea apetitul sau paote creste aportul de calorii.

8. Viciile
In general, adolescentii recurg la alcool, tigari sau droguri pentru a depasi problemele si pentru a-si vindeca sentimentele si astfel devin dependenti.

9. Durerea fizica
Adolescentii se confrunta cu frecvente dureri de cap inexplicabile sau dureri de stomac.

10. Planurile de sinucidere
Atunci cand adolescentii nu gasesc sprijin si ajutor la timp, ii napadesc gandurile de sinucidere. De obicei, incep sa ofere daruri celor din jurul lor, sa-si ia la revedere de la familie si prieteni (personal sau printr-o scrisoare) sau sa vorbeasca frecvent despre moarte.

Cum pot fi ajutati?

Comunicarea
Cand vorbesti cu copilul tau este esential sa detectezi orice simptom de depresie. Vorbeste-i despre sentimentele lui, despre lucrurile pe care le face zilnic la scoala si acasa. Este valabil sa intrebi de ce este suparat de cele mai multe ori? Ce nu-i place? Cine sunt prietenii lui? Printre altele.

Vizite de rutina la medic
De multe ori, depresia este generata de alte tulburari, prin urmare, este important ca specialistul sa evalueze sanatatea mentala si fizica, astfel incat sa poata fi recomandate tratamentele corespunzatoare.

Citeste continuarea pe Copilul.ro