Părinți de nota 10

Ce spun expertii despre cele mai indragite desene animate

Actrita Keira Knightly a fost prima care a dezvaluit ca a interzis fetitei sale de trei ani sa se uite la „Cenusareasa” si „Mica Sirena,” pentru ca portretizeaza femei puternice.

Expertii ii dau dreptate si sustin ca exista probleme serioase cu unele dintre filmele clasice de desene animate, marca Disney, pentru ca ar putea fi daunatoare pentru copiii mici care le urmaresc.

Fie ca este vorba de productii noi sau mai vechi, filmele Disney sunt prezente in viata copiiilor de generatii.

Dar, conform expertilor, unele dintre productiile mai vechi, cu care multi dintre noi am crescut, pot fi foarte periculoase pentru micutii nostri.

Filmele cu printese Disney au o influenta proasta asupra copiilor?

Multi dintre cercetatori spun ca „Alba ca Zapada”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Frumoasa si Bestia” sau „Regele Leu” promoveaza o viziune nesanatoasa asupra frumusetii, rasismul, abuzul domestic si incurajeaza fetele sa isi aleaga un partener de viata in functie de averea acestuia.

Potrivit doctorului Victoria Cann, lector al Universitatii East Anglia, „Frumoasa si Bestia” este, de departe, cel mai periculos film Disney pentru copii pentru ca prezinta un caz de sindrom Stockholm.

„Este un lucru foarte periculos. Bestia din film este mereu la un pas de a face o criza de nervi si devine foarte violent. In plus, transmite ideea eronata potrivit careia o femeie poate sa schimbe un caracter violent si abuziv daca are rabdarea necesara si insista. La finalul filmului, bestia se transforma intr-un barbat blond irezistibil, iar copii vor trai cu impresia ca o persoana atragatoare din punct de vedere estetic nu poate fi capabila de agresivitate”, a explicat ea pentru The Sun.

Dr. Cann atrage atentia si referitor la desenul „Aladdin si lampa fermecata”, sustinand ca filmul din 1992 este „rasist”.
Ea subliniaza ca toate personajele pozitive, inclusiv Aladdin, apartin rasei caucaziene, iar cele negative au pielea mai inchisa la culoare sau aprtin altor rase.

Alba ca Zapada, femeile ca persoane neajutorate
Un alt expert, dr. Laura Coffey-Glover de la Universitatea Nottingham Trent, crede ca filmul „Alba ca Zapada” creeaza asteptari nerealiste pentru fetele tinere. Ea spune ca productia contureaza femeile ca personaje neajutorate, care asteapta ca un barbat sa vina sa le ajute.

Citeste continuarea pe Copilul.ro