Părinți de nota 10

Avertisment de la UNICEF! Copiii din Romania au nevoie de crese, pentru a nu risca sa fie neadaptati

In Romania, doar un copil mai mic de 3 ani din 30 merge la cresa, pentru a beneficia de educatia timpurie.

In aceste conditii, UNICEF cere statului roman sa investeasca urgent in proiecte pentru aceasta generatie, care risca, potrivit specialistilor, sa fie una neadaptata, intoleranta si sub potentialul nativ de inteligenta.

Primele 1.000 de zile de viata, creierul are capacitatea de a crea 100 de miliarde de conexiuni neuronale. E ca un burete care absoarbe nu doar informatie, ci si comportamente sociale. Dar in Romania, doar 20.000 de copii din 600.000, sub 3 ani, merg la cresa, desi ar trebuie sa fie locul unde sa invete zilnic carte ceva. Sunt 10 ore pe zi in care creierul copilului nu are parte de niciun antrenament

„Cresa nu este o institutie de monitorizare si supraveghere a copilului!”

„Nu avem crese si asta influenteaza inclusiv PIB-ul Romaniei! Faptul ca parintii nu au cu cine sa isi lase copiii este o problema extrem de serioasa. Iar in cresele care exista abia am inceput sa discutam de nevoia de a avea si program educational. Cresa nu este o institutie de monitorizare si supraveghere a copilului! Sa stea in pat, sa doarma si eventual sa fie schimbat din cand in cand”, a declarat prof. dr. Lucian Ciolan, Decan al Facultatii de Sociologie, pentru Pro Tv.

Sistemul public romanesc nu ofera spatii de socializare pentru copii. Nu sunt locuri de joaca cu acces public, nici teatre de papusi, nici cercuri gratuite de bricolaj, dans sau excursii de cateva ore, accesibile financiar oricarei familii. Jumatate dintre copiii romani ajung direct la gradinita.

Citeste continuarea pe Copilul.ro