Află care sunt cele 10 lucruri periculoase pentru copii, care se pot găsi în propria locuință. Mulți părinți nu sunt atenți la ce lucruri se află în preajma copiilor, unele dintre ele pot fi înghițite de cei mici, altele îi pot afecta din alte puncte de vedere. Cert este că cei care supraveghează copiii trebuie să fie foarte atenți când este de vorba de ei. Uneori în doar câteva secunde de neatenție copiii se pot răni sau se pot pune în pericol. Părinții trebuie să fie precauți cu copiii, să nu-i lase niciodată nesupravegheați mai ales când sunt mici.
1.Bentițele pentru cap la bebeluși
Părinții adoră să-și fotografieze bebelușii cu astfel de bentițe pe cap. Ei cumpără bentițe frumoase pentru a face fotografii la bebeluși. Specialiștii spun că părinții ar trebui să fie atenți la ce fel de bentițe cumpără. Dacă acestea sunt prea strânse pe capul bebelușului îi poate produce un disconfort acestuia.
Chiar dacă este un trend și dorința de a avea fotografii deosebite cu bebelușul este mare, înainte de a folosi astfel de accesorii, părinții ar trebui să se gândească la faptul că micuțul are capul foarte delicat și este posibil ca bentița să-l strângă și să-i provoace anumite daune. Bentița prea strânsă poate exercita o presiune asupra oaselor craniului.
Ei trebuie să urmărească comportamentul bebelușului dacă acesta poartă bentița, să vadă dacă el plânge, dacă dă semne că are un disconfort din cauza acesteia.
2.Medicamentele pot fi confundate cu bomboanele
Copiii mici în general nu fac diferența între bomboane și medicamente. Acest lucru trebuie să ne facă să ne gândim la siguranța copiilor. Trebuie să fim atenți unde păstrăm medicamentele, mai ales dacă avem copii în familie. Unele medicamente sunt lucioase, colorate, ușor de confundat cu niște bomboane.
Potrivit unui studiu recent în care s-au amestecat bomboanele cu medicamentele și la care au participat 30 de copii și 30 de profesori, s-a constatat că anumite medicamente pot fi confundate cu bomboanele de către copii. De asemenea studiul a arătat faptul că și profesorii pot face astfel de confuzii în cazul unor medicamente care seamănă suficient de mult cu bomboanele. Rezultatele studiului au arătat că 78% dintre copii au făcut o astfel de confuzie, iar la adulți rata de succes este de asemenea mare, de 71%.
3.Covoarele din casă pot afecta calitatea aerului din locuință
Potrivit unui studiu NCBI, covoarele din casă pot fi pline de acarieni, bacterii, mizerie, praf, reziduri, polen, fire de păr, etc. Toate acestea pot afecta sănătatea copiilor care au sistemul imunitar mai slab. Covoarele sunt ca un filtru pentru toate aceste toxine. Ele sunt îmbâcsite cu praf, trebuie curățate frecvent dacă se dorește folosire lor în locuință. Covoarele au multe toxine și bacterii, pot afecta calitatea aerului din încăpere și sănătatea copiilor mici în special, care sunt mai sensibili.
4.Vopseaua este periculoasă pentru copii
Potrivit unui articol de pe site-ul cdc.gov intoxicația cu plumb la copii poate fi foarte gravă. Aceasta le poate afecta dezvoltarea, le poate provoca dificultăți de vorbire și auz, le poate deteriora creierul. Plumbul se găsește și în vopsea. Prin urmare părinții trebuie să fie atenți la copiii lor, să nu înghiță bucățele de vopsea scorojită de pe uși sau pereți.
Copiii pot intra destul de ușor în contact cu praful și plumbul. De exemplu plumbul se găsește în vopsea, cretă, jucării, bijuterii, ceramică produse cosmetice și altele.
Citește și: Rețete sănătoase pentru copii – supă cremă de fasole verde (9 luni)
5.Mergătorul pentru copii
Potrivit unui studiu prezentat pe NCBI, copiii mici care folosesc mergătorul pentru a învăța primii pași, au un risc ridicat de a se lovi. Ei se împiedică și se pot răsturna și lovi la cap. Fracturile, leziunile, juliturile, tăieturile pot fi minore, dar uneori pot fi și grave, astfel copiii ajung la spital.
Specialiștii recomandă părinților să nu folosească astfel de dispozitive pentru copiii lor, în acest fel ei pot preveni rănirea copiilor.
6.Paturile pentru copii cu bare înalte din lemn
Potrivit unui studiu realizat de pediatrics.aappublications.org astfel de paturi nu sunt recomandate pentru copii pentru că aceștia se pot lovi de părțile din lemn. Studiul arată că 66,2% dintre leziunile la copii sunt cauzate de căderile lor în astfel de paturi, fapt ce a făcut să se lovească în 40% din cazuri mai ales la gât și la cap.
7.Cheile metalice sunt periculoase pentru copii
Cheile din metal pot fi considerate jucării de către copiii mici. Aceștia se pot juca cu ele și există pericolul să se taie în marginile ascuțite ale acestora. În cazul în care cheile sunt mici, ele pot fi înghițite de copii.
Părinții trebuie să aibă grijă unde țin cheile, să nu le lase în preajma copiilor mici.
8.Monedele pot fi înghițite de bebeluși
Copiii mici au obiceiul să ducă diferite obiecte la gură, iar dacă acestea sunt mici, pot fi chiar înghițite de aceștia din greșeală. Monedele sunt destul de mici și sunt obiecte care pot fi înghițite de copii.
Un studiu de pe pediatrics.aappublications.org arată că acest lucru se poate întâmpla la 61,7% dintre copiii cu vârsta mică.
9.Baloanele nu sunt recomandate pentru copii
Părinții cumpără mereu baloane la petrecerile pentru copii. Acestea sunt frumos colorate, sunt apreciate de copii, ei se distrează cu ele, sunt încântați să aibă cât mai multe baloane. Din păcate, acestea dacă se sparg și se rup în bucățele mici, pot produce sufocare la copiii foarte mici, la bebeluși.
Conform unui studiu realizate de NCBI, și a unui articol de pe cpsc.gov baloanele sunt obiecte care pot provoca sufocare la copii. Dacă baloanele se sparg brusc în timp ce sunt umflate de copii, ele se pot rupe în bucățele mici, care pot fi aspirate de copii, iar aceste corpuri străine mici pot duce la sufocare sau la obstrucția căilor respiratorii la aceștia.
La copiii mici cu vârsta mai mică de 1 an, apare riscul ca balonul să se rupă în bucățele mici, iar copiii să mestece bucățele de balon de pe jos care să fie absorbite pe gât și să ajungă în corpul acestuia. Pericolul sufocării există la copiii mici care se joacă cu baloane ce s-au spart. Pentru a preveni aceste riscuri, părinții trebuie să fie atenți să arunce la timp baloanele care s-au spart.
10.Umidificatoarele nu sunt recomandate în camera copiilor
Potrivit unui studiu realizat specialiști, prezentat pe site-ul pediatrics,aapublications.org, umidificatoarele sunt pentru a îmbunătăți confortul într-o cameră în care atmosfera este uscată și pentru a crește nivelul de umiditate relativă a aerului. Acest studiu arată că astfel de umidificatoare pot cauza o boală pulmonară la copiii mici, care este asociată cu praful alb de la umidificator care provine din conținutul mineral al apei. Cei mai afectați sunt sugarii, care sunt mai sensibil și care pot suferi de infecții respiratorii.