Parintii lui Mozart sigur nu s-au confruntat cu o astfel de problema, insa daca e sa ne gandim la marea majoritatea a persoanelor vom observa ca ele si-au identificat chemarea abia mai tarziu in viata. Sa recunosti talentul in unele domenii este extrem de greu, iar majoritatea dintre noi isi dau seama de anumite aptitudini abia la varsta maturitatii pierzand astfel oportunitatea de a le cultiva inca de mici.
Uneori talentul spre anumite domenii este evident, e lesne de observat daca micutul tau are talent la desen de exemplu, insa cum stim daca ar fi un bun pianist sau o balerina gratioasa?
Talentul, o notiune greu de patruns
Auzim cuvantul peste tot, insa, in definitiv, ce e talentul? O explicatie generala este aceea ca este o aptitudine innascuta spre un anumit domeniu, un har sau o capacitate deosebita intr-o ramura de activitate. Daca e sa-l privim din punctul de vedere al artistilor, e relativ simplu – un om talentat la muzica are voce si ureche muzicala, iar o persoana talentata la desen va invarti pensula cu maiestrie pe panza, insa notiunea ne da batai de cap daca ne gandim la stiintele exacte – cum poate fi cineva talentat la matematica sau fizica?
Asadar, talentul ar trebui privit mai mult ca o pasiune catre un domeniu si o determinare de a deveni din ce in ce mai buni in domeniul respectiv. Cu totii stim vorba aceea rostita cu peste o suta de ani in urma de celebrul Thomas Edison – „Geniul este 1% inspiratie si 99% transpiratie”.Era Edison talentat din nastere la a inventa lucruri? Am putea spune ca da, insa tot el ne spune ca acest talent reprezinta cea mai mica parte din rezultatul final.
Cu aportul lui Edison si al altor specialisti putem pune un verdict mai clar asupra acestui concept, talentul e de fapt o sclipire a personalitatii care numai dublat de multa munca poate duce spre succes.
Privit din alta perspectiva, haideti sa ne inchipuim talentul doar ca sigura necesitatea de a atinge succesul in domeniu. Poate un om doar cu harul de la natura sa intreaca o persoana care s-a documentat si a muncit in domeniul respectiv? Raspunsul evident este ca nu. Tragand o linie, ajungem la concluzia ca el, desi extrem de important, nu este singurul factor de luat in calcul.