Părinți de nota 10

Alimente interzise copiilor sub 3 ani

Ce are si ce nu are voie sa manance un copil mic? Este intrebarea pe care orice parinte si-o pune. Evident ca vin fel si fel de sfaturi din randul bunicilor sau al matusilor, insa realitatea este ca mai bine decat un doctor nu o poate spune nimeni.

Dupa implinirea varstei de un an, alimentatia devine din ce in ce mai asemanatoare cu cea a copilului „mare” si a adultului. Unele alimente raman insa interzise, iar altele trebuie sa fie mult limitate, cel putin pana la 3 ani.

Iata ce alimente sunt interzise, potrivit sfaturilor lui Stefano Martelossi, seful Departamentului de Gastroenterologie si Nutritie Pediatrica din cadrul spitalului Burlo Garofalo, din Trieste.

Carne si peste crude

Carnea si pestele crude pot contine germeni, care pot provoca infectii intestinale. Copiii sunt mai expusi riscului decat adultii, deoarece nu au inca un sistem imunitar foarte bine dezvoltat pentru a-i proteja.

Lapte crud si oua crude

Se aplica aceleasi considerente ca in cazul carnii crude. Laptele in stare bruta trebuie fiert (sau cel putin tinut la o temperatura de 80° C timp de cateva secunde) inainte de a putea fi consumat fara grija.

Fructe de mare (midii, scoici)

Acestea pot fi puternic poluate, mai ales daca provin din zone aflate in apropierea porturilor. Pot provoca, printre altele, infestare cu Salmonella, extrem de periculoasa in cazul copiilor mici.

Cafea, ceai si alte bauturi care contin cofeina

Acestea au un efect stimulativ, care nu este benefic copiilor mici. Aportul lor poate avea consecinte asupra somnului si a dispozitiei.

Bauturi indulcite

Sucurile de fructe cu zahar adaugat sau ceaiul rece nu ofera beneficii nutritive, favorizeaza obezitatea si obisnuiesc copiii cu gustul dulce. Chiar si dupa varsta de 3 ani, consumul de bauturi dulci ar trebui sa fie limitat la ocazii speciale, cum ar fi petrecerile de aniversare.

Vezi continuarea pe Copilul.ro