Părinți de nota 10

3 metode prin care poti combate arsurile din timpul sarcinii

Trei din patru gravide acuza arsuri la nivelul esofagului, in partea superioara a abdomenului. Senzatia poate aparea dupa masa sau independent de aceasta. Incidenta fenomenului creste pe parcursul sarcinii, insa dispare dupa nastere.

Sarcina este caracterizata prin numeroase modificari si adaptari fiziologice ale corpului mamei, care pot produce simptome gastro-intestinale, dintre care cele mai frecvente sunt tocmai arsurile la stomac.

Simptomele sunt, de obicei, mai frecvente la prima sarcina si mai reduse la urmatoarele.

Cauze

Arsurile gastrice in cazul femeii gravide sunt cauzate, in general, de boala de reflux gastro-esofagian.

Acest fenomen, care consta in cresterea nivelului de acid gastric din stomac catre esofag, este favorizat in timpul sarcinii de mai multi factori, printre care dezechilibrul hormonal si faptul ca pe parcursul sarcinii, sfincterul esofagian inferior, situat in mod normal la nivelul abdomenului, se ridica spre cavitatea toracica, o zona in care se aplica presiune negativa.

Aceasta presiune, prin intermediul unui mecanism de „aspiratie”, faciliteaza reintoarcerea alimentelor si a substantelor acide din stomac catre esofag. Aceasta ascensiune continua duce la inflamarea esofagiana, care creeaza senzatia de „arsura”.

De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca uterul, crescand in volum, ocupa din ce in ce mai mult spatiu in cavitatea abdominala, producand o presiune care, odata cu evolutia sarcinii, poate agrava senzatia de arsura la stomac.

Simptome

Simptomele asociate frecvent cu arsurile la stomac raportate de femeile gravide includ:

  • durere toracica, mai ales dupa ce gravida s-a aplecat, s-a intins in pat sau dupa masa;
  • arsuri la nivelul gatului;
  • raguseala;
  • senzatia de regurgitare a alimentelor inghitite sau cresterea brusca a nivelului continutului gastric si urcarea lui pana in cavitatea bucala;
  • eructatii,
  • tuse;
  • astm.

Remedii si prevenire

In primul rand, viitoarea mama trebuie sa fie foarte atenta la alimentatia sa si sa isi imparta mesele in mici gustari, pentru a usura digestia. De asemenea, e bine sa elimine alimentele grele si periculoase, cum ar fi cele picante, alimentele acide si mancarurile fierbinti.