Există din ce în ce mai multe dovezi despre efectele, fie ele benefice sau dăunătoare pe care le are tehnologia asupra modului în care se dezvoltă şi gândesc copiii. Având în vedere cât de nou este subiectul, studiile nu ne arată întregul tablou însă nici nu le putem ignora. Efectele depind de mai mulţi factori precum tipul de tehnologie folosit, frecvenţa dar şi timpul alocat.
Este foarte intresant cum internetul influenţează chiar modul în care funcţionează creierul copiilor. Deoarece creierul copiilor este în plină dezvoltare şi maleabil, expunerea la tehnologie reface circuitele în creier într-un mod cu totul diferit faţă de modul în care funcţiona creierul generaţiilor anterioare.
O teorie interesantă şi deloc de neglijat îi aparţine lui Nicholas Carr, autorul cărţii „Superficialii”, care argumentează că tipul tehnologiei diponibile influenţează modul de dezvoltare a creierului.
Spre exemplu, apariţia tiparului şi a cărţilor a dezvoltat concentrarea şi puterea imaginaţiei, în vreme ce apariţia internetului ne întăreşte abilităţile de a scana rapid şi eficient informaţiile.
Care sunt benficiile pe care le aduc ecranele şi device-urile de ultimă oră în viaţa noastră şi a copiilor?
Cel mai vizibil beneficiu este uşurinţa comunicării şi găsirea unei cantităţi imense de informaţii cu eforturi minime, spre deosebire de vremurile dinaintea internetului când pentru cercetarea la un proiect pentru liceu sau facultate, spre exemplu, trebuia să mergi la o bibliotecă publică şi să petreci multe ore studiind cărţi, reviste şi alte materiale sau să investeţi masiv în cărţi.
Pe de altă parte, jocurile video şi alte ecrane interactive îmbunătăţesc capacităţile vizual-spaţiale, timpii de reacţie şi capacitatea de a fi atent la detalii.
Mai mult, prezenţa extinsă a internetului şi a motoarelor de căutare îi fac pe copii – şi nu numai – să nu mai reţină atât de multe informaţii însă să ştie unde să caute pentru a le găsi.
Cantitatea de informaţii creată în 2013-2015 era mai mare decât cea generată în toată istoria umanităţii de până atunci…
În aceste condiţii, internetul şi noile tehnologii duc la dezvoltarea părţilor din creier responsabile cu compararea şi selectarea informaţiilor, gândirea rapidă şi găsirea de soluţii şi mai puţin a centrilor responsabili cu memorarea.