Părinți de nota 10

Cum ne îmbrăcăm copilul afară și în casă?

Temperatura mediului ambiant, precum și felul în care ne îmbrăcăm copilul, concura la confortul termic al copilului în funcție de vârstă și de greutatea la naștere (valabil pentru nou-născuți).

Criteriul care ne dirijaza în felul cum să ne îmbrăcăm copilul este lipsa transpirației și a supra-încălzirii care duce la deshidratare sau din contră menținerea copilului la o temperatură care să îl ducă la răcirea extremităților și scăderea temperaturii corpului.

Obiceiuri proaste

Tendința părinților din România este de a infofoli copiii indiferent de temperatura mediului ambiant.

Copiii sunt îmbrăcăți gros cu una sau mai multe căciuli pe cap, dresuri, ciorapi groși și numeroase costume de grosime progresivă, astfel încât copilul este veșnic transpirat, agitat și plin de bube (exeme) pe piele din cauza transpirăției acide, suge des datorită faptului că pierde apă și sare, având tendința la deshidratare.

În aceste condiții mamele consideră că nu au lapte destul sau că nu au lapte bun deoarece copiii sug foarte frecvent și sunt mereu nemulțumiți. Cauza este însă transformarea copiilor în garderobă, cu supraîncălzirea acestora din cauza fricii de răceală și de otite.

În schimb, acești copii supraîncălziți și transpirați, răcesc mai ușor în urma evaporării transpirației care răcește corpul. Este important să îmbrăcăm copiii așa cum ne îmbrăcăm și noi adică mai gros sau mai subțire, în funcție de temperatura mediului.

Un alt mit care trebuie detronat este infofolirea copilului bolnav și febril. Copilul cu febră trebuie dezbrăcat să piardă căldură pentru a scădea temperatura corpului cu excepția copilului care are frisoane.

Când se poartă căciulă?

Singurii care trebuie să poarte căciuli în casă sunt prematurii până la 3 kg greutate, în rest toți sugarii trebuie să fie obișnuiți progresiv fără căciuli, fără ciorapi și cât mai lejer îmbrăcați, fără a fi legați fedeleș în scutece ca acum 100 de ani, lăsându-le libertate de mișcare care îi ajută să-și mențină temperatura corpului.

Există un centru termic în creierul copilului care reglează temperatura corpului dacă nu îl blocăm prin supra îmbrăcarea copilului.

După baie părul sugarului trebuie uscat cu un uscător de păr și nu necesită căciuli. Cum obișnuim copilul, așa va fi și la vârsta de copil mare și adult. Un copil înfofolit va tremura la prima adiere și va necesita mai multe straturi de haine.

Un copil obișnuit să-și regleze temperatura corpului nu va suferi de frig și se va îmbolnăvi mai puțin. Este bine ca hăinuțele care vin în contact cu pielea copilului să fie dintr-un material absorbant și nu din plastice impermeabile care favorizează și mențin transpirăția și deci umezeala și răcirea corpului.

Nu vom îmbrăca copiii în funcție de cerințele persoanelor mai în vârstă deoarece circulația acestora este mai încetinită și suferă mai mult de frig.

Copiii mici trebuie scoși afară la plimbare (nu pe furtună, viscol, ploaie), indiferent de temperatura mediului, îmbrăcați corespunzător. Copiii care stau mai mult la aer curat și care dorm afară se vor simți mult mai confortabil, vor avea un somn mai liniștit și vor fi mai echilibrați.

Preșcolarii și școlarii se mișcă foarte mult și nu trebuie îmbrăcați foarte gros. Trebuie obișnuiți să facă sport iar dacă transpiră, transpirația trebuie ștearsă imediat și hainele ude schimbate imediat.

Căciula și gluga sunt necesare numai când afară este foarte frig sau în condiții meteorologice necorespunzătoare (ploaia, furtună, ninsoare).

Este important ca încălțămintea copiilor să nu conțină plastice care vin în contact direct cu piciorul copilului.

Este de preferat ca încălțămintea să fie din piele sau pânză, iar ciorapii să fie din bumbac, lână sau alte fibre naturale pentru a evita transpirația și menținerea tălpilor copiilor veșnic ude, favorizând astfel cojirea tălpilor și dezvoltarea micozelor (ciupercilor) între degete și pe tălpi.