Părinți de nota 10

Specialiștii spun cât de greu este ca o femeie să rămână însărcinată după 35 de ani

Tot mai multe femei aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani. Este și rezultatul celei mai recente statistici americane conform căreia la ora actuală, numărul femeilor de peste 30 de ani care nasc prima oară este mai mare decât al celor cu vârsta între 20 și 30 de ani.

Amânarea maternității are mai multe explicații: studiul prelungit, cariera, un număr mai mare de relații în detrimentul unei singure căsătorii.

„Vârsta este considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice și fertilitatea și riscurile unei sarcini.

Toate celelalte cauze ale infertilității, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poți face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nicio soluție eficientă”, spune medicul Laura Dracea, unul dintre cei mai buni experți români în tratamentul infertilității.

„Problemele de fertilitate apar, în special, în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepției, multe femei aleg să-și construiască mai întâi cariera și lasă sarcina pe locul al doilea.

Trebuie știut că, după vârsta de 35 de ani, femeile care-și doresc copii trebuie să-și efectueze investigațiile pentru fertilitate după 6 luni, pentru că fertilitatea scade într-un ritm accelerat”, spune medicul Ioan Boleac, cu supraspecializare FIV.

„Peste 90 la sută din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieții. Și oricât am încerca să le îmbunătățim, nu avem cum. Și atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent.

În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se știe. De exemplu, întârzie 2 – 3 zile menstruația; poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută”, adaugă coordonatoarea clinicii Gynera.

Dacă amânați momentul nașterii primului copil după 30 ani, medicii vă sfătuiesc să nu ratați un control ginecologic amănunțit înainte de concepție. Este ideal ca acesta să se facă înainte de concepție pentru a depista și trata din timp orice eventuală problemă de sănătate.

În plus, un simplu test de sânge vă poate oferi informații despre rezerva ovariană și șansele de a obține o sarcină pe cale naturală.

Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad șansele de a o obține pe cale naturală. În aceste condiții, singura soluție rămâne fertilizarea in vitro, metodă care a împlinit 40 de ani.

Specialiștii în tratarea infertilității atrag atenția asupra încă unei situații: nașterea unui copil până la 30 de ani nu înseamnă că automat că o a doua sarcină se va obține mai ușor după 35 de ani.

„E un semn bun dacă a existat o sarcină, deci e un factor bun de prognostic: te gândești că, dacă s-a putut o dată, se va putea și a doua oară. Dar asta nu înseamnă că dacă o femeie a născut primul copil la 20 de ani și se gândește să-l facă pe al doilea la 40 de ani, nu va avea același dificultăți ca orice persoană de 40 de ani.

Pentru că oricât de bună ar fi fertilitatea inițială și oricât de regulat ar fi ciclul menstrual, chiar dacă nu există nicio problemă medicală în antecedente, chiar și în aceste condiții, vârsta în sine este un factor de reducere marcantă a fertilității”, susține Dr. Dracea.