Părinți de nota 10

Monede, nasturi, baterii și alte obiecte înghițite de copii. Sfaturile specialiștilor!

Monede, nasturi, baterii și șuruburi – sunt doar câteva dintre obiectele înghițite de copii, care timp de patruzeci de ani au fost colectate de către medicii Secției Endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului.

Un caz recent este al unei paciente în vârstă de 2 ani și 6 luni din mun. Chișinău, care după ce a înghițit o monedă de un leu a fost transportată de urgență în cadrul Secției Endoscopie a IMC. Datorită eforturilor echipei de medici intervenția de a decurs cu succes, iar pacientul a fost deja externat la domiciliu.

De la începutul acestui an a fost efectuate deja 16 intervenții de extragere a corpurilor străine din tractul digestiv superior la copii, dintre care în 7 cazuri fiind vorba de înghițirea unor monede.

Specialiștii Institutului Mamei și Copilului recomandă să fie respectate câteva reguli de bază pentru a preveni inhalarea sau înghițirea obiectelor străine de către copii:

– nu aduceți în casă substanțe chimice în recipiente care sunt atractive pentru copil și nu le puneți în locuri ușor accesibile;

– evitați să-i dați copilului, cel puțin până la 3 ani, obiecte de mici dimensiuni;

– fiți precaut și supravegheați-l mereu.