Părinți de nota 10

Cel mai înțelept sfat de la o doamnă în vârstă: ”Niciodată să nu pedepsiți copiii pentru pozne.”

Cand eram mica, mama ma pedepsea pentru orice greseala. Daca am varsat ceva, daca am spart o farfurie, mi-am murdarit rochia – eram pedepsita pentru orice. In acelasi timp, eram dintre acei copii cu care acest lucru se intampla tot timpul.

Intr-o zi mama a mers in vizita la o fosta colega de lucru care se pensionase demult. Si pentru ca nu avea cu cine sa ma lase, am mers cu ea. Doamna avea in casa un set minunat de portelan cu care isi servea oaspetii. Stapana casei a decis sa prepare ceaiul, iar eu in timp ce incercam sa o ajut, am spart o ceasca din acest set, scrie virale.com.

Mama mi-a dat o palma peste fata si a inceput sa tipe. Eu plangeam si de frica unei noi palme imi tremura buza. Doamna vazand cat sunt de speriata m-a luat de umar, m-a indepartat de mama si i-a zis:

– Nu mai tipa la copil. Ce e atat de groaznic? Si daca spargeai tu ceasca, trebuia sa strig si eu la tine?

Mama s-a simtit jenata si nu a mai spus nimic. Batrana a continuat:

– O bucata de sticla pictata nu merita lacrimile copilului, nici nervii tai. Gandeste-te, a fost un set pentru sase persoane si a devenit pentru cinci. Cat sunt in viata mai mult de trei persoane nu vor veni. Si chiar daca vor veni, vor bea din cesti obisnuite.

Apoi a scos o ceasca noua si a turnat ceai de parca nu s-a intamplat nimic. Iar la plecare, doamna a invelit intr-un ziar farfuria ramasa fara pereche si mi-a inmanat-o.

Acum nu-mi amintesc numele ei, dar aceasta lectie a ramas in memoria mea si a mamei pentru totdeauna. Desi, nu a recunoscut asta niciodata. Doamna nu mai este in viata, insa farfuria ei o pastrez si acum in casa. Iar atunci cand copiii mei sunt obraznici, privirea imi cade pe acea farfurie si nu mai vreau nici sa tip la ei, nici sa-i pedepsesc.