Părinți de nota 10

Cum să creşti inteligenta copilului – 7 sfaturi ce se pot aplica rapid

Cum să creşti IQ-ul copilului. Uitaţi de cartonaşe! Cea mai bună metodă de a hrăni creierul unui copil este să o faceţi cu multe jocuri distractive şi cu multă afecţiune!
Inteligenţa unui copil este un amestec de factori genetici şi de mediu, dar cea mai mare influenţă o are calitatea îngrijirii pe care i-o acordaţi copilului.

Dragostea şi alintatul copilului sunt factori cruciali pentru o inteligenţă optimă, spune Robet G Voigt, medic şi pediatru specializat în dezvoltare la Mayo Clinic în Rochester Minnesota, ciatat de parents.com.

La fel de important este să îi oferiţi copilului activităţi ce stimulează dezvoltarea creierului, ca cele de mai jos, care sunt la fel de plăcute şi pentru părinți şi pentru cei mici. Vă detaliem câteva metode la îndemână.

Povestiţi mereu cu el

Există o corelaţie între numărul de cuvinte pe care un copil le aude şi inteligenţa lui verbală, spune Lisa Eliot autor al „Ce se întâmplă acolo? Cum se dezvoltă creierul şi mintea în primii 5 ani de viaţa”. Cu cât vorbiţi mai mult cu copilul, cu atât mai dezvoltat va fi vocabularul lui. Vorbiţi despre lucruri simple cum ar fi camionul sau păturica lui.

Citiţi poveşti
Cititul de poveşti vă ajută să vă întăriţi legătura emoţională cu copilul şi îl ajutaţi şi să înveţe. „Va deprinde treptat acest obicei al cititului de poveşti şi al literelor”, spune Lisa Acredolo. Iar pozele vor permite copilului să vadă lucruri pe care altfel nu le-ar putea cunoaşte cum ar fi vapoare şi tigri.

Lasă degetele să vorbească

Folosiţi limbajul semnelor ca să comunicaţi cu copilul înainte să vorbească. Dr Accredo crede că limbajul semnelor are o influenţă pozitivă asupra inteligenţei şi vocabularului. Bebeluşii care au învăţat cam 20 de semne au vorbit mai devreme, spune aceeaşi Dr. Accredo, pentru site-ul babysigns.com.

Alăptaţi

Copiii care sunt alăptaţi se pare că sunt mai intelenţi decât cei hrăniţi cu lapte praf. Cu cât sunt alăptaţi mai mult în primul an de viaţă, cu atât mai deştepţi sunt. Dacă nu alăptaţi nu disperaţi, diferenţa de inteligenţă e doar de câteva puncte. Dacă folosiţi lapte praf, Academia Americană de Pediatrie recomandă o formulă îmbogăţită cu fier.

Lăsaţi copilul să se mai joace şi singur
Se poate chiar plictisi de atâta joacă, el trebuie să îşi dezvolte atenţia. Copiii nu au nevoie de atenţie tot timpul, ei trebuie să se joace şi singuri.

Îmbrăţişaţi-vă

Copilul care ştie că sunteţi alături de el, va avea curaj să exploreze lumea şi singur. Conectarea cu alţi oameni e cea care îi motivează pe copii. De aceea copiii arată cu degetul, pentru că vor să atragă atenţia şi să stabilească o legătură cu alţi oameni.