Acum mai există maternități unde nou-născuții poartă căciulă, deși în cele mai multe dintre spitale se acoperă doar capetele bebelușilor prematuri sau a celor cu o greutate mică la naștere. Bebelușii sănătoși, care au fost născuți natural, nu trebuie să poarte căciulițe în casă. Nici medicii nu recomandă aceasta.
Purtate în casă, căciulițele fac mai mult rău decât bine! Căciula nu aduce niciun beneficiu suplimentar, ba din contra, ar putea contribui la supraîncălzirea nou-născutului.
Mai mult chiar, căciula pe cap în casă îi anihilează mare parte din miros. Mirosul bebelușului este cunoscut drept cel mai frumos miros cu putință. Biologic, mamele și copiii lor sunt programați să se recunoască după miros.
Nu degeaba, după ce nasc, mamele își miros instinctiv copiii: în acel moment se declanșează un val masiv de oxitocină, un hormon cu rol extrem de important în alăptare și în menținerea lactației. Iar purtarea căciuliței pe capul bebelușului creează o barieră între pielea acestuia și mama, blocând astfel tocmai acest miros care declanșează o stare de bine.
Purtarea căciuliței în casă poate crește riscul de hipertermie, o condiție medicală care poate pune în pericol viața bebelușului. Micuții au o capacitate scăzută de pierdere a căldurii, motiv pentru care un bebeluș îmbrăcat prea gros se poate supraîncălzi, iar lucrurile pot degenera în asfixiere sau sindromul morții subite la sugari.
Nici măcar după baie nu e necesară acoperirea capului bebelușilor. Dacă stă într-un mediu în care temperatura este de 23-24 de grade Celsius, bebelușul nu are nevoie de accesorii suplimentare pentru a-l încălzi.