Părinți de nota 10

Lăuzia de 40 de zile este un mit. Iată de cât timp are nevoie o femeie pentru a se recupera după naștere!

Lăuzia este perioada de 40 de zile de după naștere în care mama se recuperează după schimbările fizice și emoționale din sarcină și din timpul nașterii. Dar asta e teoria. În realitate, lăuzia durează mult mai mult, poate chiar spre un an. Iar primele 40 de zile de după naștere sunt doar începutul, o etapă în care femeia experimentează schimbări profunde la nivel fizic și emoțional.

Știința a stabilit cât de importantă este lăuzia pentru mamă și nou-născut. Un studiu realizat de medicul Julie Wray, de la Universitatea Salford, din Marea Britanie, arată că perioada de recuperare de șase săptămâni este insuficientă și că proaspetele mămici au nevoie de cel puțin un an pentru a ieși complet din lăuzie.

Toate schimbările care se petrec și cărora trebuie să le facă față o femeie după ce aduce pe lume un copil nu pot fi asimilate în doar șase săptămâni.

Mama si copilul au nevoie de timp pentru a se cunoaște unul pe altul

Bebelușul se dezvoltă în uterul mamei timp de 9 luni, iar la naștere nu este o ființă independentă. Are nevoie de grija tuturor, în special de a mamei, pentru a supraviețui. Primele 9 luni după naștere sunt supranumite gestație externă – o perioadă cheie pentru mamă și bebeluș, care învață să se (re)cunoască, să se bucure unul de altul și să stabilească o relație.

Mama are nevoie de timp pentru a se cunoaște din nou pe ea însăși

Sunt multe lucruri în viață care te transformă, dar niciunul nu o face ca nașterea. Întreaga ta percepție despre viață și lume se reconfigurează, iar prioritățile se schimbă radical. Fizic, după naștere trebuie să înveți să te iubești cu toate imperfecțiunile pe care le-au lăsat în urmă sarcina și nașterea: vergeturi, colăcei, varice, poate cicatricea de la cezariană.

Emoțional semnele sunt și mai adânci. Te trezești în mijlocul unui vârtej de sentimente contradictorii, pe care nu știi cum să le gestionezi: îți iubești necondiționat copilul; îți iubești și partenerul, dar relația cu el capătă o nouă dimensiune;

ai o mulțime de noi responsabilități care te cam sperie; simți nesiguranță, frustrări, poate chiar tristețe. Și pentru a asimila toate astea e nevoie de timp.

În primele 6 săptămâni post-partum uterul se contractă pentru a reveni la forma și în poziția inițiale. În această perioadă este normal să ai sângerări și nu prea se pune problema de relații intime. Singura care poate ști când este pregătită din toate punctele de vedere pentru reluarea vieții după naștere este femeia.

Pentru a va asigura că în cuplu nu apar frustrări, este ideal să discutați.