Tocmai ai devenit mămică și ți se pare că lumea întreagă s-a întors cu susul în jos? Te temi că nu ai format acea legătură unică ce trebuie cimentată la naștere sau te critici constant pentru că nu ești o mamă bună? Azi avem grijă de tine și îți spunem care sunt lucrurile pe care orice proaspătă mămică ar trebui să le știe! Descoperă-le în rândurile de mai jos!
9 sfaturi pentru mămici: ce trebuie să știi când tocmai ai dat naștere
Ai citit o mulțime de cărți, ai adresat toate întrebările care ți-au trecut prin cap medicului tău, dar tot nu ai putea spune că te simți pregătită pentru una dintre cele mai frumoase și mai grele misiuni ale vieții. Noi sperăm că informațiile de mai jos te vor ajuta, mai ales că prea puține persoane se îngrijesc să ți le spună!
Copilul nu crește atât de repede. Nu te mai panica, nu o să pierzi cele mai importante clipe din viața copilului tău dacă clipești. Ba dimpotrivă, toată panica și lipsa de somn și stresul din primele luni pot părea interminabile. Așa că bucură-te de prezent sau fă-i față în felul tău, fără să te mai sperii că micuțul tău va deveni adult ca atins de o baghetă magică.
Intuiția de mamă există și e cea pe care trebuie să o asculți. E înscris în codul tău genetic să fii mamă și fii convinsă că știi cel mai bine ce e necesar pentru tine și pentru copilul tău. Ascultă de medicii pediatri, de sfaturile mamei sau ale celei mai bune prietene, dar filtrează-le pe toate prin simțul tău de proaspătă mămică.
Copii se nasc, părinții se fac. Cu alte cuvinte, nu o să știi din prima clipă tot ce trebuie să faci ca să îți crești bine copilul, oricâte cărți ai fi citit. Da, există acea intuiție de mamă pe care să o asculți, dar trebuie să fii conștientă că vei face și multe greșeli și e important să înveți din ele.
Nu ai cum să răsfeți un bebeluș. Ține-l în brațe cât ai chef, „drăgălășește-l”, alintă-l când plânge, deoarece un copil atât de mic este imposibil de răsfățat. Abia mai târziu poate cădea victimă a acestui comportament, dar nici atunci el nu e creat din prea multă iubire sau prea multe îmbrățișări.
Viața ta se va schimba. Chiar dacă înainte de a naște sau chiar atunci când ai părăsit maternitatea cu bebe în brațe ți-ai promis că vei încerca pe cât posibil să îți păstrezi relația așa cum era sau să fii aceeași femeie, află că e extrem de greu.
Un copil are darul de a transforma casa, familia și viața în chipuri nebănuite. Ceea ce nu înseamnă că nu poți reveni la femeia care ai fost (deși sperăm să te fi schimbat măcar puțin, în bine) după ce micuțul crește.
Ai grijă de tine. Să ai un copil nu înseamnă să te sacrifici integral pentru binele său. Bea multă apă, mănâncă sănătos și încearcă din când în când să ieși singură din casă, chiar dacă e doar pentru o plimbare de 10 minute sau pentru o cafea cu o prietenă.