Părinți de nota 10

Cum să răspunzi la cele mai complicate dintre întrebările copiilor care pot pune în încurcătură chiar și pe cei mai iscusiți părinți

Copiii stiu cum să puna cele mai grele intrebări, lăsandu-te de cele mai multe ori sa dibuiesti raspunsurile…

Varsta intrebarilor incomode

Dupa varsta de 3 ani, copilul incepe sa isi puna tot mai multe intrebari despre lucrurile si personajele care il inconjoara. Incepe varsta intrebarilor. Iar unele din ele pot fi cu adevarat greu de raspuns …

Mintea unui copil este o roata fara sfarsit care se invarte mereu plina de curiozitate. De la punerea intrebarilor serioase la cele pur si simplu prostesti, copiii sigur stiu cum sa intrebe cele mai dificile lucruri.

Bunica va muri?

Conform specialistului in dezvoltarea si comportamentul copilului, B. Braun, nu este o idee buna sa ascunzi informatii serioase de copilul tau doar fiindca este prea mic. Ne-explicarea situatiei reale copilului tau poate duce la regrete, mai tarziu.

Copilul ar putea crede ca el este cumva de vina pentru orice se intampla. Ai putea incerca sa spui asta: “ Bunica are o problema cu corpul ei si speram ca ea va trai mult timp. Nu stim nicioodata sigur, insa medicii fac tot ce pot pentru a rezolva problema, daca le sta in putinta.

Ei au mare grija de ea.” Asigura-te ca dupa explicarea situatiei urmeaza declaratii linistitoare.

Tu si tata sunteti divortati?

Iti place sau nu, relatia ta va afecta foarte mult relatiile viitoare ale copiiilor tai. Conform Dr. Wayne Fleisig, psiholog american, aceasta este oportunitatea perfecta de a-i arata copilului tau ca in ciuda neintelegerilor, dragostea ramane respectuoasa si iubitoare.

Poti vorbi cu copilul tau prin cunoasterea gandurilor lui si asigurandu-l ca divortul nu va avea loc. Totusi, daca ai decis sa divortezi, ambii parinti ar trebui sa ii explice copilului ce se intampla.

Asigura-te ca incluzi informatii de baza precum regimul de viata ce va urma si asigura-te ca linistesti copilul ca ceea ce se intampla nu este rezultatul a ceva ce el ar fi facut.

Crezi ca sunt gras/a?

Aceasta intrebare provine din aceeasi directie ca “Sunt draguta?” Dr. Susan Bartell, un psiholog din New York, afirma ca exista o problema de baza care trebuie sa fie discutata mai mult decat prin a raspunde la intrebari.

Pentru a patrunde mai adanc in problema, ai putea raspunde cu o alta intrebare ca “De ce ma intrebi asta?” sau “Pare ca te ingrijorezi serios pentru acest lucru, de ce?”.

Cine este favoritul tau?

Aceasta intrebare poate fi capcana, mai ales ca fiecare copil doreste sa fie favoritul cuiva. Ai putea raspunde la aceasta intrebare spunand ca fiecare dintre ei iti este favorit din motive diferite. Mai apoi, enumera fiecare trasatura care ii face sa fie unici si speciali.

Vom veni cutremurul?

Dr. Braun spune ca nu este niciodata in regula sa minti. Potrivit expertilor, copiii sub 7 ani ar trebui sa evite vizionarea de stiri si sa fie de fata la conversatiile despre tragedii si dezastre naturale.

Poti aborda aceasta intrebare afland cat de multe informatii cunoaste copilul. Cheia este sa iti linistesti intotdeauna copilul ca se face totul pentru a-l tine in siguranta.

De ce fiecare intrebare a copilului merita un raspuns

Fiecare intrebare a copilului merita un raspuns – dar cum trebuie sa ii raspundem? Ei bine, da, orice intrebare a copilului merita un raspuns. Pentru ca daca el copilul- are curiozitatea sa puna aceasta intrebare – are o dilema si merita sa i se raspunda.

Iar daca evitam raspunsul, copilul va cauta raspunsul in alta parte …sau si mai rau, nu isi va mai pune intrebari. Si asa nu ne dorim – pentru ca prin intrebari si raspunsuri, copilul isi dezvolta inteligenta.

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga…