Părinți de nota 10

Enterocolitele la copii mici – De ce apar, cum le prevenim

Enterocolitele la copii sunt favorizate de mai mulți factori și sunt o problemă frecventă de sănătate. Din cauza faptului că alimentele sunt medii foarte bune de cultură a microbilor, trebuie să fim foarte atenți cum și cu ce ne hrănim micuții. Microbii se dezvoltă extrem de rapid în alimentele copiilor, mai ales în perioadele calde.

Biberoanele cu lapte lăsate la temperatura camerei se pot transforma, după 2-3 ore, în veritabile „bombe“ bacteriene pentru micuţi. De asemenea, o suzetă care este agăţată de gâtul copilului şi se atinge (după ce a scăpat din gura acestuia, plină de salivă) de haine sau de obiectele din cameră, ori intră în contact cu o mână murdară – poate aduce în gura micuţului o mulţime de microbi care pot provoca diarei. Lipsa de igienă a mâinilor părinţilor sau a persoanelor care îngrijesc copilul mic reprezintă, de asemenea, un focar de risc. „Din păcate, încă există în România mame care păstrează obieceiul de a ”curăța” suzeta copilului în propria gură, precum gustarea alimentelor sugarului de către adult cu lingurița acestuia, afirmă dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale”.

Fără colectivitate când copilul are scaune diareice

Un copil bolnav nu trebuie să meargă în colectivitate căci poate contamina şi alţi copii bând din aceeaşi cană, sticlă sau folosind acelaşi grup sanitar fără să fie spălat pe mâini după.

Există diarei de origine virală care se pot transmite uşor de la o persoană la altă, fie ea adult sau copil (mai ales primăvara şi toamna).

Hrăniți la sân copilul și când are scaune moi

În diareile uşoare este suficient un regim alimentar în funcţie de vârsta copilului şi alimentaţia acestuia. Un copil alăptat (alimentat la sân) nu face diaree infecţioasă decât dacă, pe lângă sân, a mai primit şi altceva care putea fi infectat (suzetă, tetină, jucării a căror stare de igienă este neglijată). Nu trebuie oprită alimentaţia la sân în această situaţie. Laptele de mamă este un aliment viu, care are în el anticorpi şi celule albe care ajută vindecarea copilului. ”Sunt multe mame care sunt sfătuite să întrerupă alăptatul, atunci când copilul are diaree. Se poate întrerupe orice alt lapte, dar nu laptele de mamă”, este sfatul medicului pediatru Ana Culcer. Laptele muls poate fi infestat printr-o manipulare incorectă, de aceea este bine să alimentăm sugarul direct de la sân fără niciun intermediar.

Diferența între scaune moi de bebe și diaree

În diareile infecţioase cu febră, vărsături, scaune cu mucozitate şi/sau sânge trebuie consultat medicul pediatru. În aceste condiţii, coprocultura este obligatorie pentru a şti ce microb a produs boala şi la ce antibiotic este sensibil. Medicul este cel care stabileşte diagnosticul. ”Nu confundați boala diareica cu scaunele moi după fiecare masă ale nou-născutului. Acestea sunt fiziologice și reprezintă adaptarea copilului la alimentația naturală”, mai atenționeaza medicul pediatru Ana Culcer.

Vaccinare salvatoare pentru enterocolite cu rotavirus

Pentru enterocolitele cu rotavirus, care pot avea o evoluţie foarte gravă şi recidivantă, cu mai multe tipuri de rotavirus, există, din fericire, un vaccin care se administrează pe cale bucală până la vârsta de 6 luni, în două doze, la interval de o lună, şi salvează copiii de la o suferinţă adeseori gravă dată de boală, cât şi de tratamentele perfuzabile.