Părinți de nota 10

Daca mama nu e bine, nimic nu e bine – O mama are nevoie de o pauza „de la copii” cel putin o data pe an

Creierul femeii se schimba dupa ce devine mama, in sensul propriu al cuvantului. Oamenii de stiinta au demonstrat ca, la 4 luni dupa nastere, cantitatea de materie cenusie din creierul femeii se mareste.

Schimbarea fizica nu este singura. Intreaga viata i se schimba si se transforma intr-un job full-time. Cu totii avem nevoie de concediu de la orice tip de job am avea, iar acesta, al maternitatii nu face exceptie. Oricat de ciudat ar putea sa sune, si mamele au nevoie din cand in cand de cate o pauza de la pretiosii lor copii.

In momentul in care in viata unei femei apar copiii, atentia principala este asupra lor, iar timpul ramas pentru satisfacerea nevoilor personale scade foarte mult. Mama nu ar trebui sa uite total de ea.

Poate la prima vedere pare gresit sa-ti lasi copiii pentru o scurta pauza, dar nu e. Sa vrei sa petreci putin timp cu tine nu inseamna ca esti o mama rea, ci inseamna ca iti doresti fericirea pentru tine si familia ta.

Din cand in cand iti permiti sa iti iei o scurta vacanta care poate fi sub forma unei drumetii la munte, un weekend cu prietenele, o noapte acasa la prietena ta cea mai buna etc.

Treburile casnice, rezolvarea problemelor legate de copii, toate contribuie la adunarea oboselii. Cu cat esti mai obosita si mai stresata, cu atat are de suferit mai mult si atmosfera din casa. Asadar, cateva clipe libere de la responsabilitatile de mama nu iti vor face bine doar tie, ci si intregii familii.

Dupa mini-vacanta vei putea sa faci fata mai usor treburilor zilnice si nu vei claca la prima pozna pe care o vor face cei mici, ci din contra, vei putea sa te amuzi si sa te bucuri odata cu ei de copilarie. O mama odihnita are mai multa putere si mai multa bucurie de a se ocupa cat mai bine de copilasii ei.

In momentul in care cineva drag pleaca incepem sa-i simtim lipsa, sa ne fie dor de acea persoana si sa o apreciem si mai mult. Asta se intampla si in lipsa mamei. Familia incepe sa aprecieze mai mult toate sacrificiile si lucrurile marunte pe care o mama le face si pe care ceilalti membri ai familiei nu le apreciau suficient.

Pe de cealalta parte, si mamei i se face dor de casa si asteapta cu nerabdare sa se intoarca, iar atitudinea fata de sarcinile zilnice se transforma din „trebuie” in „vreau sa”. O perioada de odihna este o oportunitate pentru mama de a se gandi la nevoile si dorintele ei.