Mulți părinți au trecut prin momentul acela neplăcut când observă că fiul sau fiica lor și-a schimbat comportamentul, dar nu pot înțelege cum a apărut această situație.
Iată câteva răspunsuri din care toți părinții vor avea ceva de învățat:
1. Dacă fiul tău / fiica ta are secrete și nu are încredere în tine, asta s-ar putea întâmpla din cauza iritabilității tale excesive.
2. Dacă fiul tău / fiica ta e foarte timid/ă și indecis/ă, asta s-ar putea întâmpla fiindcă încerci să-l/s-o ajuți cu lucruri pe care le-ar putea face singur/ă.
3. Dacă îi cumperi tot ce vrea, dar el/ea ia mereu jucăriile altor copii, înseamnă că nu îi dai dreptul să aleagă.
4. Dacă fiica ta e adesea invidioasă și geloasă, asta s-ar putea întâmpla deoarece o compari prea des cu altcineva.
5. Dacă un copil e obraznic, ar putea urma exemplu părintelui sau al unui alt membru al familiei.
6. Dacă un copil e iritabil și îndărătnic, poate că nu îi acorzi suficientă atenție. Nu știe cum altfel să se facă observat/ă.
7. Dacă fiul tău / fiica ta te minte, poate că face asta pentru că ai reacționat prea urât la greșeala sa precedentă.
8. Dacă fiul tău / fiica ta nu îi respectă pe ceilalți, asta s-ar putea întâmpla pentru că îi spui ce să facă fără să ții seama de sentimentele sale.
9. Dacă fiul tău / fiica ta nu poate să înfrunte situațiile dificile, înseamnă că l-ai mustrat în fața altora. Nu ar trebui să faci asta niciodată, nici măcar când de față sunt persoane din familie.
Copiii noştri au nevoie şi de timp, timp de calitate petrecut cu noi ca părinţi, timp de care din pacate în zilele noastre toţi dispunem din ce în ce mai puţin.
De aceea fructificaţi momentele pe care le aveţi libere pentru a le petrece cu copilul jucându-vă, vizionând un film, plimbându-vă în parc, citind, povestind, învăţând împreună cu el şi făcând din acestea clipe de bucurie, atât pentru ei cât şi pentru dumneavoastră. Timpul petrecut cu copilul ar trebui să fie o prioritate în viaţa oricărui părinte.