Există câteva greșeli majore pe care le fac părinții în creșterea copiilor, care le reduce acestora încrederea în sine de la vârste fragede și le limitează șansele de a avea success în carieră. Ca să eviți comiterea acestora, citește puțin despre ele:
1. Nu-i lăsăm pe copii să-și asume riscuri
Facem tot ce putem să-i protejăm pe copii, asta e treaba noastră, pânâ la urmă, dar asta poate avea efecte adverse. Copiii trebuie să-și julească genunchii de câteva ori ca să învețe că e ceva normal, adolescenții trebuie să treacă prin câteva despărțiri ca să aprecieze maturitatea emoțională de care e nevoie într-o relație de durată.
Dacă părinții îndepărtează riscurile din viața copiilor, aceștia vor deveni probabil niște adulți aroganți și cu stimă de sine scăzută.
2. Îi salvăm prea repede
Astfel le limităm nevoia de a se descurca pe cont propriu. Tinerii ar trebui să știe să se descurce singuri. Dacă el crește cu gândul că un adult va veni și va rezolva lucrurile, nu va fi un om matur competent, pentru că lumea nu funcționează în niciun caz așa.
3. Lăsăm sentimentul de vinovăție să ne copleșească
Copilul tău nu trebuie să te iubească în fiecare minut. Vor trce peste dezamăgiri, dar nu și peste efectele răsfățului, așa că spune-i „nu” sau „nu acum”. În plus, dacă relația voastră e bazată pe recompense materiale, copiii nu vor ști ce înseamnă motivația intrinsecă sau dragostea necondiționată.
4. Nu le spunem despre greșelile din trecutul nostrum
Adolescenții sănătoși își iau zborul și trebuie să încerce lucruri pe pielea lor. Noi, adulții, trebuie să îi lăsăm să facă asta și să îi ajutăm. De asemenea, trebuie să se pregătească pentru greșeli să învețe să înfrunte consecințele deciziilor lor. Spune-le cum te-ai simțit într-o experiență similară, ce motivații ai avut și ce lecții ai învățat.
5. Confundăm inteligența, talentul și influența cu maturitatea
Inteligența e adesea folosită ca instrument de măsură pentru maturitatea unui copil, iar părinții presupun că un copil inteligent e pregătit să înfrunte lumea. Nu există o „vârstă a responsabilității”, dar dacă te întrebi când ar trebui să îi acorzi anumite libertăți, ar fi o idee bună să îi observi pe ceilalți copii de vârsta alor tăi.
Dacă vezi că ei fac mai multe pe cont propriu, s-ar putea să stai în calea independenței copilului tău.