Părinți de nota 10

Infectia urechii la bebelusi si la copii mici: cum recunosti si cum tratezi otita

O infectie la nivelul urechii are loc cand puroiul se formeaza in spatele timpanului, iar cauza cea mai frecventa sunt racelile. Cand secretiile sunt prinse in urechea medie, virusurile sau bacteriile pot cauza o infectie, rezultatul fiind timpanul inrosit.

Medicii pediatri spun ca micutii cu varste sub 3 ani au o predispozitie mai mare de a dezvolta infectii la nivelul urechii sau otite, pentru ca acesti copii nu au un sistem imunitar puternic, astfel ca organismul are nevoie de mai mult timp ca sa lupte cu acestea.

Ce sunt otitele?

Infectiile urechii la bebelusi sunt extrem de des intalnite. Pediatrii americani spun ca cei mai multi copii, pana la 80%, vor avea o forma de otita pana la varsta de 4 ani.

Otita este o infectie virala sau bacteriana ce are loc in urechea medie. Ea debuteaza de regula cu o raceala sau odata cu alergiile micutului, ceea ce face ca trompa lui Eustachio (un canal ce leaga timpanul si nazofaringele, adica intre urechea medie si partea superioara a gatului) sa se infunde.

Rezultatul este o acumulare de lichid (puroi) in zonele situate in spatele timpanului, iar presiunea datorata inflamatiei este cea care provoaca durerea pe care o simte micutul.

Cum recunosti otita

Febra poate fi un semn ce insoteste infectia urechii, insa nu este intotdeauna cazul sa apara temperatura mare. Mamicile pot observa si alte simptome la cei mici, cum ar fi durerea de ureche, scurgeri sau secretii din ureche, cel mic aude cu dificultate sau doarme cu dificultate, o senzatie neplacuta in ureche, apetitul redus, varsaturi si diaree.

Insa in cazul celor mai multi copii, simptomele nu sunt atat de evidente: mamicile observa doar ca bebelusii sunt mai agitati, ca plang mai mult decat in mod normal sau ca vor sa stea mai mult in brate.

Copiii cu varsta sub 2 ani nu vor putea sa transmita verbal ca ii doare urechea, asa ca este foarte dificil de detectat otita la bebelusi. Medicii pediatri spun ca parintii ar trebui sa caute semne precum:

febra, mai ales daca este precedata de o raceala,

plansul,

cel mic se trage de ureche

faptul ca micutul vrea sa stea mai mult lipit de mama lui,

pierderea poftei de mancare

cel mic nu reactioneaza la anumite sunete

cel mic este nelinistit sau irascibil.

Adeseori, micutii cu otita nu vor putea sa doarma bine, pentru ca presiunea din urechea medie care se exercita pe trompele lui Eustachio creste atunci cand copilul sta intins in pat.

Daca parintele observa ca din urechea celui mic se scurge un lichid / puroi, acesta este un semn clar al infectiei. Se poate ca parintele sa observe ca cel mic se trage de ureche sau isi freaca urechea – si acesta poate fi un semn de infectie.

In majoritatea cazurilor, otita se va calma in decurs de 3 zile, desi uneori simptomele pot sa dureze pana la o saptamana.

Cand sa mergi la medic cu bebelusul care are otita

Este important sa discuti cu medicul pediatru la scurt timp dupa ce bebelusul dezvolta o infectie a urechii, astfel incat specialistul sa poata determina daca este de natura bacteriana sau virala.

O otita severa sau lasata netratata poate cauza perforarea timpanului sau chiar poate cauza o infectie mai profunda, in spatele urechii (mastoidita), asa ca este important sa discuti cu medicul.

Cum se trateaza otita

Daca micutul tau pare sa fie bolnav sau are febra, este cazul sa il vada medicul pediatru cat mai repede. Specialistii spun ca bebelusii cu varste sub 6 luni necesita, de regula, tratament cu antibiotice, pentru a preveni raspandirea infectiei catre alte zone ale corpului. Asadar, la bebelusii sub 6 luni, medicul poate prescrie antibiotice, in functie de severitatea simptomelor.

In unele cazuri, acetaminofenul (paracetamolul) este prescris la sugari, pentru ca poate calma durerea la bebelusii de peste 3 luni, iar ibuprofenul poate fi folosit la bebelusii de peste 6 luni.

In cazul copiilor cu varste de la 6 luni la 3 ani, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca micutul sa fie o perioada sub observatie, fara antibiotice, atat timp cat copilul nu este grav bolnav. Retine, insa, ca la aceasta varsta, daca diagnosticul de otita este unul cert, de regula cel mai bine este ca infectia sa fie tratata cu antibiotice.