Părinți de nota 10

Sfaturi utile pentru baia sugarului

Baia generala trebuie efectuata zilnic, pentru mentinerea curateniei corporale, îngrijirea permanenta a tegumentelor, mentinerea starii de sanatate a sugarului si pentru asigurarea unei bune dezvoltari a acestuia.

Aceasta este indicata si în stari de boala, avand un rol favorizant în procesul de vindecare. Baia generala zilnica se va efectua înca din perioada de nou-nascut, protejand plaga ombilicala pana la vindecarea completa si se va continua pana la varsta de 1 an.

Este de preferat ca baia generala sa se efectueze la aceeasi ora, între orele 20:00-21:00, înainte de ultima sau penultima masa de seara si niciodata imediat dupa masa. Timpul afectat baii, masajului si apoi mesei nu trebuie sa depaseasca o ora.

În timpul baii, temperatura camerei nu va depasi 22-24 de grade Celsius, iar temperatura apei va fi de 37 de de grade, putand fi masurata cu un termometru. În lipsa acestuia, temperatura apei poate fi încercata prin intermediul fetei anterioare a antebratului.

Se recomanda ca baita sa fie confectionata din material plastic, pentru a putea fi usor de întretinut. Înainte de începerea baii generale, se vor pregati toate cele necesare efectuarii ei, precum si lenjeria curata cu care sugarul va fi îmbracat dupa baie.

Este contraindicata spalarea în apa dupa baie a lenjeriei sugarului.

Articolele necesare pentru baie sunt: cadita bine spalata, manusa de bumbac pentru spalat, termometrul de baie, sapunul special pentru sugari, vata sau pansamente sterile pentru toaleta ochilor, peria de par si pieptenele, foarfecele pentru taiat unghiile, un tub cu crema pentru piele, prosopul de baie, lenjeria curata cu care va fi îmbracat.

Sfaturi utile pentru baie: Dupa potrivirea apei din cadita, la temperatura de 37 de garde Celsius, sugarul este dezbracat si introdus în apa, mama cuprinzand cu mana axila lui stanga si cu degetul cel mare umarul stang.

Gatul si capul sugarului se vor sprijini pe antebratul mamei. Cu mana dreapta între degetul mare si palma, mama va cuprinde picioarele copilului, avand asezat între gleznele sugarului degetul aratator.

Dupa introducerea treptata în apa, sugarul va fi sprijinit în continuare pe mana stanga a mamei, eliberandu-si mana dreapta, pe care o va folosi la udarea si apoi sapunirea sugarului.

Pentru a fi spalat pe spate, sugarul va fi asezat cu fata în jos, mama cuprinzandu-i cu mana stanga axial si umarul drept, iar cu palmele umarul. Cu mana dreapta dusa prin spate, mama va sprijini bazinul anterior al sugarului.

În aceasta pozitie, sugarul va fi asezat cu capul mult deasupra apei. Mama îsi va elibera apoi mana dreapta, cu ajutorul careia va spala portiunea posterioara. Urmeaza apoi udatul tegumentelor, cu ajutorul unei manusi de baie înmuiate în prealabil în sapun, si apoi sapunitul.

Sapunitul se face într-o anumita ordine: se începe cu capul, dinspre frunte spre ceafa, ferindu-se ochii, apoi gatul, bratele, mainile, toracele, abdomenul, coapsele si picioarele. Organele genitale si sezutul vor fi ultimele parti sapunite. Sapunirea se face prin frecare usoara.

Toaleta fetei: Dupa sapunire, se trece la limpezirea sugarului, care se face în aceeasi ordine ca si sapunitul. Dupa limpezire, sugarul va fi asezat pe cearsaful de baie, pentru a fi uscat prin tamponare, dupa care va fi îmbracat cu o camasuta, un pieptaras si pantaloni.

Capul se va lasa descoperit pentru a se putea efectua toaleta fetei, care se face cu infuzie de musetel. Se începe cu toaleta ochilor, folosindu-se pentru fiecare ochi un tampon separat, îmbibat în infuzia de musetel.

Miscarea tamponului se face dinspre unghiul extern catre cel intern. Urmeaza apoi curatirea nasului si a urechilor, cu ajutorul unor tampoane de vata bine rasucite, sub forma de sul. Apoi, se curata pavilioanele urechilor si fata. Uscarea se va face tot prin tamponare.

Durata baii, la sugarul mic, nu trebuie sa depaseasca 5-6 minute. Dupa varsta de 8-10 luni, cand sugarul sta bine în sezut, baia se poate efectua în pozitie sezanda. Dupa efectuarea baii vor fi taiate unghiile, iar parul va fi pieptanat si periat.

La aceasta varsta este contraindicata spalarea gurii. Dupa baie, se va servi pranzul de seara. Este foarte bine ca mamei sa-i intre în obisnuinta spalarea frecventa a mainilor sugarului, atat cu scop igienic, cat si educativ.

Toate schimburile murdare ale sugarului vor fi spalate prin fierbere si apoi calcate. Igiena hainelor, a lenjeriei de corp si de pat trebuie respectata cu multa rigurozitate.