Părinți de nota 10

Jucăriile gelatinoase slime pun în pericol sănătatea copiilor

În ultima vreme au apărut o serie de filmulețe despre cum să-ți faci singur acasă jucării slime. Dincolo de aspectul urât, aceste jucării sunt apreciate pentru că se consideră că reduc nivelul de stres la oameni.

Și totuși, se pare că jucăria colorată, gumoasă și lipicioasă poate fi dăunătoare pentru sănătatea copiilor noștri. Și asta din cauza nivelului ridicat al unui compus chimic, numit bor, care poate cauza accese de crampe, vomă și diaree în rândul copiilor.

Borul este un element esențial în fabricarea acestor jucării, datorită lui acestea păstrându-se omogene și lipicioase. Însă Agenția Europeană pentru Produse Chimice a emis o atenționare care avertizează că borul poate produce iritații grave ale ochiului și poate provoca infertilitate. Mai mult, dacă o femeie însărcinată vine în contact cu acest compus, fătul poate fi afectat.

Cercetătorii au testat cele mai populare modele de jucării vândute de către marile companii de profil. Dintre cele 11 modele testate, 8 au depășit limitele de siguranță impuse de Uniunea Europeană. Limita de siguranță este de 300 mg la kilogram. Dintre produsele testate, unele depășeau această limită de patru ori.

S-a constatat faptul că unii dintre copiii care au încercat să reproducă aceste jucării acasă au suferit diverse tipuri de răni, iar îngrijorările privind nivelurile ridicate de bor din materialele folosite sunt în continuare la un nivel ridicat.

Cel mai periculos dintre produsele testate s-a dovedit a fi cel numit Toysmith Jupiter Juice care avea un nivel record de bor, de 1400 mg/kg, adică de peste patru ori mai mult decât limita maximă admisă.