Părinți de nota 10

Ce inseamna scorul APGAR si de ce bebelusul primeste nota la nastere

Ai auzit, cu siguranta, la un moment dat de scorul APGAR, insa te-ai intrebat vreodata ce inseamna nota 9 la nastere sau daca bebelusul primeste nota 8 la nastere? In acest articol iti explicam in detaliu ce inseamna scor APGAR si ce spune el despre evolutia copilului.

Scorul APGAR este un test efectuat nou-nascutilor imediat dupa nastere. Acest test verifica ritmul cardiac al bebelusului, tonusul muscular si alte semne, pentru ca medicul sa vada daca este nevoie de ingrijiri medicale suplimentare ori de ingrijiri de urgenta.

Acest test se efectueaza de obicei de doua ori: o data la minutul 1 dupa nastere si inca o data la 5 minute dupa nastere. In unele cazuri, daca exista motive de ingrijorare despre starea bebelusului, testul acesta poate fi repetat.

Scorul APGAR este o metoda folosita pentru a evalua rapid sanatatea copiilor nou-nascuti, vizavi de mortalitatea infantila. Cea care a elaborat acest scor este Virginia Apgar, medic anestezist de la un spital din New York, in 1952, pentru a cuantifica efectele anesteziei asupra bebelusilor. Asadar, scorul APGAR este un sistem folosit de medici si de asistente pentru a evalua nou-nascutii la 1 minut si la 5 minute dupa ce au venit pe lume.

Ce criterii are in vedere scorul APGAR?

Sistemul de evaluare APGAR este impartit in 5 categorii. Fiecare categorie primeste o nota, de la 0 la 2 puncte. Un bebelus poate primi, in general, un scor maxim de 10 puncte.

Cu toate acestea, un bebelus rareori are nota 10 in primele minute de viata, iar asta deoarece majoritatea micutilor au mainile sau picioarele de nuanta albastruie imediat dupa nastere.

Iata criteriile care stau la baza unui scor APGAR
A – vine de la activitatea muschilor/tonusul muscular

0 puncte: un tonus moale

1 punct: membrele sunt flexate, indoite

2 puncte: miscarea activa

P – vine de la puls sau ritm cardiac

0 puncte: puls absent

1 punct: mai putin de 100 de batai ale inimii, pe minut

2 puncte: mai mult de 100 de batai ale inimii, pe minut

G – vine de la grimasa (raspunsul la stimulare, cum ar fi aspirarea nasului bebelusului)

0 puncte: absenta

1 punct: miscare faciala/grimasa cu stimulare

2 puncte: tuse sau stranut, plans sau retragerea piciorului odata cu stimularea

A – vine de la aspect (culoare)

0 puncte: bebelusul este pe toata suprafata pielii albastru, gri-albastrui sau palid

1 punct: corpul este roz, insa extremitatile sunt de o nuanta albastra

2 puncte: bebelusul este roz peste tot

R – vine de la respiratie

0 puncte: absenta

1 punct: neregulata, plansul este slab

2 puncte: buna, plansul este puternic.

Testul APGAR este efectuat fie de un medic, fie de moasa ori de asistenta. Specialistul examineaza bebelusul pentru a vedea efortul pe care acesta il depune ca sa respire, ritmul cardiac, tonusul muscular, reflezele si culoarea pielii.

De ce se masoara de doua ori

Scorul APGAR este notat la 1 minut si la 5 minute dupa nastere, asta deoarece, in cazul in care nota unui bebelus este foarte mica in primul minut de viata, un medic va interveni imediat ori interventiile deja incepute se vor intensifica.

La 5 minute de la venirea pe lume, starea bebelusului s-a imbunatatit. Daca, insa, scorul APGAR este foarte scazut la 5 minute dupa nastere, medicii vor reanaliza evolutia bebelusului dupa 10 minute.

Ce bebelusi pot avea un scor APGAR mic la nastere

Medicii se asteapta ca unii bebelusi sa aiba note mici la nastere, iar printre acestia se numara:

bebelusii nascuti prematur

bebelusii nascuti in urma operatiei de cezariana

bebelusii care au avut o nastere complicata

micutii nascuti dupa o sarcina cu risc mare.

Un bebelus cu o nota mica la nastere ar putea avea nevoie de oxigen si de eliberarea cailor respiratorii, pentru a-l ajuta sa respire mai bine; fie de stimularea fizica, pentru a ajuta inima sa bata intr-un ritm normal.

Care este scorul APGAR considerat normal?
Un scor APGAR intre 7 si 10, la 5 minute de la venirea pe lume a bebelusului, este „linistitor” (le da mamicilor siguranta). Un scor APGAR intre 4 si 6 este considerat „moderat anormal”. Un scor intre 0 si 3 este ingrijorator.

Parintele poate observa, la scurt timp dupa nastere, cum asistentele sterg viguros bebelusul sau ii pun o masca de oxigen, ca sa il ajute pe cel mic sa respire. In unele cazuri, medicul sau asistenta ori moasa poate recomanda transferul bebelusului la sectia de Terapie Intensiva, pentru a primi mai multe ingrijiri medicale.

De retinut!
Un scor APGAR mic nu inseamna ca micutul va avea probleme de sanatate grave ori pe termen lung. El nu este conceput pentru a prezice/estima starea de sanatate a copilului in viitor.