Părinți de nota 10

Tot ce trebuie sa stii despre alaptare

Presiunea creata de alte mamici, intrebarile fara raspuns si furtuna de emotii resimtita in primele zile de viata ale copilului pot transforma alaptarea intr-o adevarata provocare pentru proaspata mamica.

Metoda de hranire a copilului trebuie sa fie aleasa de mama, in functie de ceea ce simte aceasta ca este potrivit pentru ea si pentru cel mic.

Pentru a usura insa situatia, vom oferi raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care si le pot pune mamicile despre alaptare, astfel incat decizia acestora sa fie luata in cunostinta de cauza.

Ce este colostrul?

Adesea denumit “aurul lichid”, colostrul este laptele de culoare galbuie, pe care mamele il au in primele zile dupa nastere. Acesta este sarac in grasimi si bogat in carbohidrati, proteine si anticorpi importanti pentru sanatatea copilului.

Colostrul nu e produs in cantitati mari, insa este suficient pentru a satisface nevoile nou-nascutului. Colostrul ajuta copilul sa isi regleze tranzitul intestinal, previne icterul si fortifica sistemul imunitar.

Cand se declanseaza lactatia?

De obicei, lactatia se declanseaza la cateva zile dupa nastere. Cea mai eficienta metoda de stimulare a lactatiei consta in alaptarea bebelusului de 8-12 ori intr-un interval de 24 de ore.

Cat de des ar trebui sa imi alaptez bebelusul?
In prima luna, ar trebui sa alaptezi o data la 2-3 ore pe timpul zilei si o data la 4 ore pe timpul noptii.

De ce devin sfarcurile dureroase?

In primele 20-30 de secunde de alaptare poate aparea o durere, care apoi dispare. Aceasta apare din cauza ca sfarcurile sunt inca in perioada de adaptare. Pe masura ce vei continua cu alaptarea copilului, vei observa ca aceasta durere se amelioreaza si apoi dispare.

Cat ar trebui sa dureze o sesiune de alaptat?

Nu exista un timp limita pentru alaptat, insa se recomanda ca cel mic sa stea cel putin 10 minute la fiecare san.

Ar trebui sa evit anumite alimente daca alaptez?

Se recomanda evitarea alimentelor picante care pot provoca gaze celui mic, dar si a pestelui bogat in mercur. Unii medici recomanda evitarea cofeinei, insa studiile noi facute in domeniu arata nu exista niciun pericol in ceea ce priveste consumul de cofeina in timpul alaptarii.

Pot alapta daca am consumat un pahar de vin?

Un pahar de vin/ bere este acceptat, atata timp cat astepti inca doua ore pana la urmatoarea alaptare a celui mic. Insa cantitatile mai mari de alcool vin la pachet cu contraindicatia alaptarii.

Ce este mastita?

Mastita este inflamatia tesuturilor sanilor, care anunta o infectie. Simptomele acesteia includ: dureri severe la nivelul sanilor, umflarea sanilor si febra. Daca ai mastita, medicul iti va prescrie calmante, poate chiar si antibiotice daca este cazul, dar te va sfatui si sa consumi foarte multe lichide si sa te odihnesti.

Pentru a mentine lactatia, trebuie sa alaptezi in continuare. Dusurile calde si masarea sanilor pot accelera vindecarea mastitei.

Cat timp ar trebui sa alaptez?

Perioada alaptarii este aleasa de mama. Alaptatul exclusiv in primele 6 luni de viata este important pentru sanatatea copilului, insa studiile arata ca alaptarea in primul an de viata protejeaza copiii de imbolnavire pe termen lung.

Cum opresc alaptarea?

Se recomanda oprirea treptata a alaptarii, astfel incat atat cel mic, cat si organismul mamei sa se obisnuiasca. Specialistii recomanda ca la fiecare 3-7 zile sa se elimine o sesiune de alaptat atunci cand mama decide ca e momentul sa opreasca alaptarea. Astfel, lactatia va fi incetinita treptat, iar disconfortul va fi mai mic.

Sanii vor reveni la forma si dimensiunile de dinainte de alaptare?

Sanii se vor micsora dupa ce lactatia se va opri, insa unele femei observa ca dimensiunile si forma acestora sunt modificare dupa sarcina si alaptare, nemairevenind la forma de dinainte de sarcina.