Părinți de nota 10

Psihologii au explicat de ce poate fi periculos pentru copil sărutul pe buze

Există mulţi părinţi care obişnuiesc să îşi sărute copiii pe gură, însă specialiştii ne atrag atenţia asupra acestei manifestări a afecţiunii părinteşti. Află, aşadar, care este adevărul dur din spatele acestui gest, de a-ţi săruta copilul direct pe buze.

Te-ai gândit vreodată cât de periculos ar putea fi acest gest simplu pentru copilul tău? Te-ai gândit vreodată la consecinţele faptului că îţi săruţi copilul pe buze? Ei bine, specialiştii ne aduc în atenţie câteva informaţii importante, pentru a creşte gradul de conştientizare în privinţa acestei practici comune, precum situaţiile în care părinţii îşi sărută copiii pe gură.

Să începem prin a menţiona că, dacă eşti martoră la o scenă în care un tată sau o mamă îşi sărută copiii pe buze, acest lucru pare normal în unele societăţi sau culturi. Într-adevăr, în unele ţări, sărutul pe buze este o tradiţie, un obicei comun, în vreme ce în alte ţări, acest gest afectiv încă generează dezbateri aprinse.

Potrivit unui psiholog de peste hotare, Claudia Jiménez Chacón, „sărutul pe buze” poate fi o manifestare normală a afecţiunii; aşa îşi arată unii părinţi afecţiunea faţă de copiii lor.

Cu toate acestea, specialiştii din domeniul medical subliniază că această acţiune – acest sărut banal pe buze – nu este deloc un gest sigur, deoarece adultul poate transmite copilului său în acest fel o infecţie.

Pe de altă parte, Sandra Beltran, medic pediatru şi specialist în boli infecţioase ale copiilor, de la Asociaţia Columbiană a Bolilor Infecţioase, spune că „Sărutul pe buze este un factor care pune accentul pe transmiterea bolilor”.

Una dintre aceste boli este infecţia cu citomegalovirus (sau infecţia citomegalică), o maladie din grupul infecţiilor respiratorii provocată de un virus. Mai sunt de menţionat infecţiile virale – nu doar cea menţionată mai sus, care se transmit prin salivă, atunci când persoana dă mâna cu altcineva sau chiar şi atunci când o persoană strănută pe antebraţ.

Mononucleoza şi sărutul

Mononucleoza infecţioasă este o boală acută, infecţioasă, transmisibilă, produsă de virusul Epstein-Barr (un herpes virus ADN).

Cunoscută în limbajul de zi cu zi sub numele de „boala sărutului”, aceasta aparţine familiei herpesului; mononucleoza se transmite prin sărut, prin faptul că persoana bea din acelaşi pahar din care a băut un bolnav sau prin faptul că împarte aceeaşi mâncare cu o persoană bolnavă.

Simptomele mononucleozei: febră, ganglioni limfatici măriţi sau umflaţi, greaţă, vărsături, oboseală extremă şi apatie.

Prevenţie: descurajează persoanele să îţi sărute bebeluşul sau copilul direct pe gură; de asemenea, încearcă să îţi descurajezi copilul să folosească aceleaşi tacâmuri cu care mănâncă cu alţi copii.

În 2009, o mamă din Marea Britanie şi-a pierdut bebeluşul nou-născut, care avea doar 11 zile de viaţă, sărutând-o pe micuţă pe buze. Nou-născuţii şi copiii nu au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta împotriva acestor tipuri de boli transmise prin sărut. Mai mult, aceste boli pot pune în pericul viaţa bebeluşului sau copilului tău.

Specialiştii ne atrag atenţia în privinţa acestui gest aparent banal precum sărutul pe buze. Însă un părinte îşi poate arăta afecţiunea faţă de copil sau nou-născut în alte moduri.

Pe viitor, evită să îţi săruţi copilul pe buze, mai ales că specialiştii din domeniul sănătăţii te sfătuiesc să renunţi la acest obicei.