Se spune ca fiecare mama poate fi ideala in felul ei, desi nu exista copil care sa doarma noaptea fara s-o deranjeze, care sa nu iasa din vorba ei, sa nu joace mingea cand e ora de culcare si care sa nu fie mofturos la mancare, chiar daca-i preparata de mama.
Tinand seama de toate acestea, o scriitoare americana a ajuns la concluzia ca mamele care inteleg cel mai bine problemele copiilor, apropiindu-se de ei, sunt frantuzoaicele, din experienta carora prezinta chiar cateva reguli, utile oricarei mame.
Sa nu-ti dedici intreaga viata numai copilului
Pentru orice femeie, grija materna nu cunoaste limite, dar nu e usor sa intelegi ca sacrificiul matern nelimitat poate fi daunator. In Franta, parintii aplica prinicipiul conform caruia trebuie sa aiba timp si pentru ei insisi.
Este gresit sa-si spui „ma ocup toata ziua de copil, iar de mine in timpul ramas”. Pragmatic ar fi sa te ocupi de tine aproape in egala masura ca de copil.
A dedica tot timpul exclusiv copilului il face pe acesta sa se simta centrul universului, mult mai rasfatat decat trebui si sa se formeze egoist, convins ca totul i se cuvine.
Mai tarziu, nu-l vei putea determina sa ia viata in serios, sa aiba initiative si, mai ales, sa nu ajunga un papa-lapte.
O despartire din cand in cand prinde bine
Tinand toata viata copilul de mana, el nu va invata niciodata ce inseamna independenta. O vacanta intr-un grup scolar la munte, la mare sau chiar peste hotare, l-ar face pe copil sa se simta bine intr-un grup de copii si pe mama sa-si creeze timp ca sa se ocupe de ea insasi.
O esacapada a copilului din cand in cand la bunici este excelenta, ei stiu sa iubeasca si sa-i ingrijeasca pe copii. Ar fi prilejul perfect, pentru ca parintii insisi sa-si permita propria lor vacanta, sa-si faca o noua luna de miere, acolo unde ii indeamna curiozitatea, romantismul sau pur si simplu dorinta de a respira aer curat.
Trebuie sa ai propria ta sursa de venit
Se poate intreba cineva: ce legatura are educatia, cu sursa de venit? Are. Primele imagini despre viata in societate si le formeaza copilul in familie, iar optica sa va fi una atunci cand vede ca fiecare membru al familiei munceste pentru a-si crea o sursa de venit si alta atunci cand unul din ei n-are alte preocupari decat cele casnice.
Un psiholog american a testat un grup de 510 copii sub 12 ani, incercand sa obtina din partea lor raspunsul corect la intrebarea privind ce ar dori sa ajunga in viata. Ei, bine, peste 25% din fete isi doreau sa fie casnice (din ele, un sfert nu luau in calcul perspectiva de a avea copii), iar 12% din baieti doreau sa ajunga rentieri.
Cercetand situatia familiala a fiecarui copil, psihologul a descoperit ca aproape toti copiii care au dat asemenea raspuns, fete si baieti, aveau mamele casnice.
Nu sunt necesare doua pedepse pentru o singura vina
Adesea parintii, afland, ca odrasla a spart geamul la scoala si i s-a scazut nota la purtare, o mai cearta si acasa sau nu-i mai dau jucaria promisa. Gresit. Pentru geamul spart, i s-a scazut nota. La ce-i serveste inca o pedeapsa?
O mama inteleapta poate discuta problema la rece, pentru ca vinovatul sa inteleaga cum poate evita repetarea in viitor a greselii, dar nu sa-l pedeapseasca repetat. Nici macar sa-l certe. Cel mult, il poate testa, sa se convinga ca el a inteles greseala.
Eventual, poate merge a doua zi la scoala cu copilul, oferindu-se sa plateasca paguba, pentru ca el sa vada ca greseala lui o costa pe ea.
Mama nu este soferul copilului
Astazi, numeroase mame isi duc zilnic copilul la scoala cu masina. Fireste, copilul nu trebuie neglijat, dar cu timpul insasi mama va descoperi ca prezenta ei non-stop in viata copilului il deranjeaza. Pe masura ce creste, copilul doreste independenta, iar daca nu i-o dai, pana la urma tot iti scapa din mana.
In functie de situatie, copilul trebuie lasat uneori si singur nu numai la scoala. Chiar si la o cofetarie, la un spectacol cu colegii, la o manifestare tot cu ei.
Daca ii dai un anumit grad de libertate sub supraveghere discreta, il vei controla mai bine, intrucat el nu-ti va ascunde eventualele sale escapade, inevitabile.
In relatia dintre parinti exista o parte unde copilul nu participa
In primele sale 100 zile, este normal ca odorul sa doarma in dormitorul parintilor, eventual chiar in pat cu acestia. Apoi trebuie invatat treptat ca locul sau este in camera sa, unde exista patutul sau. Le prinde bine atat parintilor, cat si copiiilor sa se deprinda fiecare cu propria lor viata intima.
Fireste, o usa deschisa in apartament nu strica. E normal ca parintii sa aiba urechile ciulite la orice zgomot, daca nu suspect, cel putin neobisnuit.