Părinți de nota 10

4 metode psihologice pentru părinții care au impresia că nu sunt ascultați de copii

Ai probleme cu cel mic atunci când îl rogi să facă ceva? S-ar putea ca vina să fie la tine, însă vrem să te ajutăm să-l convingi pe cel mic să te asculte. Parents.com vine cu câteva sfaturi utile.

Există câteva trucuri care îl pot ajuta pe copil să te asculte și pe tine să nu mai țipi la el. Multe dintre problemele tale s-ar putea să se rezolve cu aceste sfaturi de mai jos.

Spune ce vrei cu un singur cuvânt

S-ar putea să te rogi de copil să ducă farfuria în care a mâncat la chiuvetă după terminarea mesei. Nu o dată, ci chiar și de trei ori, însă această modalitate nu îți garantează succesul. Și s-ar putea să te enervezi și să-i ții prelegeri interminabile, cum tu nu ești servitoarea lor și bucătăria voastră nu e un restaurant.

De cele mai multe ori, copiii știu ce au de făcut, au nevoie doar să le reamintească cineva. După ce terminați de mâncat, întreabă doar cu blândețe:”Farfuria?”. Probabil se va uita un pic ciudat la tine, dar îl vei observa curând îndreptându-se cu farfuria către bucătărie. Același truc poate fi folosit și pentru spălatul pe dinți sau aranjatul pantofilor.

Explică, explică, explică!

Să spunem că tocmai servești masa de prânz, când piticul tău se ridică în picioare pe scaun și te privește de acolo. Iar tu te vei enerva, îl vei întreba cât de greu este să înțeleagă că trebuie să stea jos, iar cel mic tot nu te va asculta.

Însă copiii nu sunt roboți programați să facă ce le spun părinții. Trebuie să-și exercite libera voință, motiv pentru care fac de multe ori opusul a ceea ce le cer aceștia. Trucul este să transformi “Pune laptele în frigider” în “Laptele se strică atunci când este lăsat afară din frigider.”

Această abordare îi arată celui mic că știi că atunci când deține toate informațiile, ai încredere să va face ceea ce trebuie.

Lasă-l pe cel mic să aleagă

Cum e când mergi cu piticul tău într-un parc de distracții și-i dai o șapcă pentru a se proteja de soare iar el refuză? Probabil că îl rogi să coopereze, el refuză, tu te superi, el la fel și nimeni nu se mai distrează.

Amenințările și pedepsele nu funcționează. Mai degrabă decât să se simtă prost că nu cooperează, copiii au tendința să devină tot mai încăpățânați. Dar ce-ar fi să-i zici: “Poți să-ți pui șapca pe cap acum sau după ce stai pe bară la tura următoare de mașinuțe.”?

Spune-i ce așteptări ai

Probabil că se uită de dimineață, înainte de a merge la școală la televizor, în timp ce mănâncă piticul tău. Iar când îi vine rândul să se îmbrace pentru școală, se va târgui să îl mai lași încă 10 minute. Pentru a nu te enerva și țipa la cel mic că întârzii din cauza lui, îi poți spune din timp care este planul tău.

De exemplu, după ce se spală pe dinți și se îmbracă, îl mai poți lăsa puțin la televizor.