Părinți de nota 10

O femeie de 61 de ani şi-a adus pe lume propria nepoată. Cum a fost posibil

O femeie de 61 de ani din Nebraska şi-a adus pe lume propria nepoată. Mai precis, s-a oferit să fie mamă purtătoare pentru copilul conceput cu material genetic de la fiul ei şi de la cumnata lui.

Povestea inedită a acestei familii e cu atât mai interesantă cu cât, din cauza legilor statului, pe certificatul de naştere al copilului apar bunica şi fiul ei, pe post de mamă, respectiv tată.

Uma Louise s-a născut săptămâna trecută şi e perfectă sănătoasă. Îşi petrece timpul ca orice bebeluş, dormind, mâncând şi plângând. Dar felul cum a venit ea pe lume nu e deloc obişnuit.

Părinţii Umei sunt Matt şi Elliott, un cuplu de acelaşi sex căsătorit oficial. Când au vrut să aibă un copil, s-a pus problema ovulelor şi a mamei purtătoare. Ambele probleme s-au rezolvat în familie.

Cu ovule donate de sora lui Elliott şi lichid seminal de la Matt a rezultat prin fecundare în vitro embrionul pe care mama lui Matt s-a oferit să-l poarte în pântec.

“N-am cerut noi să fie sora lui cea care donează ovulele şi mama mea purtătoarea. Nu, a fost exact invers. Ele au fost cele care ne-au convins pe noi că e o decizie sigură.”

La 60 de ani, mama lui Matt a trebuit să facă o serie de tratamente hormonale ca să poată purta bebeluşul. N-a fost o perioadă tocmai uşoară.

“Trebuia să-mi amintesc mereu că va veni ziua în care o voi naşte şi le-o voi da părinţilor ei, că pot să le fac acest dar. Întrebam mereu medicii care sunt şansele de succes. Şi ne ziceau: “Nu există cazuri de manual de femei care nasc la 61 de ani”, povesteste femeia.

În cele din urmă, Uma Louise a venit pe lume natural, iar bunica se simte şi ea bine.

Ciudăţenia situaţiei se regăseşte în actele fetiţei: mama şi fiul figurează drept părinţi pe certificatul ei de naştere.