Părinți de nota 10

Ce nu trebuie sa manance copilul cu varicela

În primul rând,dieta copilului cu varicelă nu trebuie să fie prea condimentată sau fierbinte, pentru a nu intensifica durerile cauzate de erupţiile de la nivelul gurii.

Dar ce este varicela? Ei bine,este vorba despre o boală infectocontagioasă eruptivă,caracterizată prin erupţii veziculare (similare cu arsurile) pe piele şi,uneori,în gură. Prin urmare,alimentaţia copilului cu varicelă este influenţată mult de simptomele bolii,de cele predominante.

În afară de bubiţe pe tot corpul,cel mic suferă şi din pricinafebrei? Nu te panica! Înarmează-te cu calm şi rămâi stăpână pe situaţie. Copilul cu temperatură mare are nevoie de multe lichide,cum sunt ceaiurile şi compoturile.

Prepară-i supe strecurate sau pasate,sucuri din fructe proaspete şi oferă-i lactate degresate şi brânză de vaci. Îi poţi găti budinci,piureuri din legume şi fructe,ca să poată înghiţi uşor.

După ce şi-a revenit cât de cât după febră,iar bubiţeledin guriţă s-au mai rărit,cel mic poat trece uşor-uşor la dieta normală,potrivită vârstei lui şi a simptomelor care însoţesc varicela.

Mai precis,pot apărea dureri de cap,dureri abdominale şi în gât. Iar erupţiile pe piele seamănă iniţial cu nişte muşcături de insecte,care se transformă apoi în vezicule roşii,umplute cu lichid.

Printe alimentele care ajută sistemul imunitar să lupte eficient cu virusul se numără portocalele şi alte citrice,bogate în vitamina C şi antioxidanţi. Ar fi ideal să-i dai copilului măcar un pahar cu suc proaspăt de portocale (nu din comerţ!,pentru a evita aditivii şi adaosul nefiresc de zahăr,care slăbeşte şi mai tare sistemul imunitar).

Ceaiurile din plante sunt şi ele mai mult decât binevenite în alimentaţia copilului cu varicelă. Aromate şi cu proprietăţi benefice organsimului sunt cele preparate din scorţişoară,busuioc şi muşeţel.

Alte produse care întăresc imunitatea,ca să lupte şi să elimine virusul din corp,sunt morcovii,ouăle,tofu,nucile caju,ghimbirul,usturoiul,sfecla roşie şi fructele de pădure intens colorate,cum sunt afinele.