Părinți de nota 10

Sarcina dupa 35 de ani: riscuri la care te supui

Multe femei amana momentul de a deveni mame. Unele pentru ca sunt nesigure pe ele din punct de vedere emotional, altele pentru ca nu simt ca s-au realizat suficient pe plan profesional sau pur si simplu pentru ca nu sunt intr-o relatie stabila. Oricare ar fi motivul, este perfect normal sa iti doresti copii si sa stii la ce anume sa ai grija atunci cand ai depasit varsta de 35 de ani.

1. In primul rand vei ramane insarcinata mult mai greu. Daca la 20 de ani puteai ramane insarcinta imediat, la 35 acest lucru se va schimba. Ne nastem cu un numar limitat de ovule, iar in jurul varstei de 30 ani scade atat cantitatea acestora dar mai ales calitatea lor. Ovulele unei femei care a inaintat in varsta nu sunt fertilizate la fel de usor ca ale unei femei tinere. Este recomandata vizita la medicul specialist in cazul in care a trecut o perioada mai lunga de jumatate de an in a ramane insarcinata.

2. Riscul aparitiei sarcinilor extrauterine. In cazul in care apar dureri abdominale bruste in timpul sarcinii se recomanda vizitarea urgenta a medicului. Acesta este rezultatul faptului ca ovulul fecundat s-a plantat in exteriorul uterului.

3. Impreuna cu riscul aparitiei sarcinii extrauterine exista si riscul de avort spontan. Daca pana la 35 de ani ai fi putut sa faci activitati normale pana in luna a 7-a, dupa 35 de ani este recomandata ingrijirea atenta si repaosul total.

Desigur exista si alte riscuri in functie de organismul fiecareia dintre noi, insa exista si foarte multe beneficii. O mama la 35+ va fi mult mai stabila din punct de vedere emotionala si mai sigura pe ea la intalnirea cu pruncul.