Părinți de nota 10

9 întrebări incomode de la copii pentru care cel mai bine ar fi să vă pregătiți din timp

Cand copilul tau iti va pune o intrebare pe care tu o vei cataloga ca si incomoda, este important sa ramai linistita, si sa raspunzi firesc, ca si cum ar fi oricare alta intrebare. Este bine sa ii oferi un raspuns cat mai simplu, in care sa folosesti exemple din viata lui imediata.

Psihologii atrag atentia in mod special sa nu te miri sau sa il critici pe copilul tau cand iti pune o intrebare mai incomoda, pentru ca la un moment dat, micutul nu va mai veni sa te intrebe nimic si va merge sa caute raspuns in alte parti, de unde va afla raspunsuri care s-ar putea sa nu te multumeasca.

1.De unde vin copiii?

Atunci cand mama si tata se iubesc foarte mult, ei se imbratiseaza, si din aceasta imbratisare se formeaza un mic ou in burta mamei care va creste tot mai mare si din care, dupa 9 luni, va iesi… Nicusor.

2.Ce au fetele intre picioare? Dar baietii? De ce e diferit?

Sfat: Este bine sa nu inlocuiesti denumirea organului cu alte nume de pasari, cum ar fi „cocosel” sau „pasarica”. Ai putea sa ii raspunzi:

3.De ce… cerul este asa albastru?

Pentru ca albastru este culoarea preferata a lui Dumnezeu.

4.Unde este Dumnezeu?

Dumnezeu este peste tot. Este in inimioara ta, in inimioara mea, a colegului tau de banca, in inima doamnei tale educatoare, in Cer, chiar si cand mergi la baie sa faci pipi. Numai ca El nu se vede.

5.De ce se uita urat/la mine omul acela?

Poate il strang chilotii, poate si-a amintit chiar atunci cand se uita la tine ca si-a uitat cheile in usa, poate il doare capul.

6.De ce Maria nu imi da si mie jucariile ei?

Ai intrebat-o? Poate asa i-a spus mama ei, poate nu vrea sa se joace cu tine… este problema ei de ce nu vrea sa iti idea jucariile. Esti trist pentru ca ai vrea sa te joci cu Maria?

7.De ce bunica este mai batrana? Ce inseamna „batrana”?

Bunica este mai batrana pentru ca s-a nascut inaintea mea, asa cum eu m-am nascut inaintea ta. Cine se naste inaintea altui om este mai batran.

8.Ce inseamna… virgin?

Virgin inseamna ca nu a fost atins, ca este curat. Si aici depinde daca te intreaba mai departe, ce inseamna baiat sau fata virgin/a, poti sa ii spui ca inseamna o fata care nu a incercat sa faca inca copii, si promite-i ca atunci cand va mai creste, ii vei mai spune si alte lucruri.

9.De ce tipa mama/ tata?

Atunci cand oamenii se supara unii pe altii, sau devin tristi, se indeparteaza de inimile lor, si atunci simt nevoia sa tipe ca sa umple distanta dintre unde sunt ei atunci si inima lor.