Părinți de nota 10

5 etichete dăunătoare pe care le punem în educarea fetițelor și băiețeilor

Diferentele de constitutie a creierului si de hormoni cauzeaza diferente intre dezvoltarea unui baiat si cea a unei fete. De aceea e nevoie de o educatie corespunzatoare pentru fiecare dintre ei, astfel incat, in cele din urma, sa cunoasca si sa inteleaga si ei aceste diferente specifice.

Daca parintii se cunosc bine pe ei insisi, vor reusi sa dea ceea ce trebuie atat baiatului cat si fetei. Fiecare dintre ei trebuie sa aiba grija de partea feminina respectiv de cea masculina care se dezvolta in copiii lor. Numai asa acestia vor putea creste sanatosi din punct de vedere psihic si sufletesc.

1. Prin discutii planificate dar mai ales prin dialoguri spontane, tatal trebuie sa o asigure pe fata prin invataturile sale de protectia lui, sa o sustina. El trebuie sa o invete mai multe despre baieti, vorbindu-i cu sinceritate, pregatind-o astfel pentru viitoarele relatii.

Draga tatic, este esentiala relatia cu fetita ta! De ea va depinde calitatea relatiei cu prietenul, cu sotul ei, abilitatea de a se apropia sufleteste si intim de el. Joaca-te cu ea dar fii ferm atunci cand e nevoie.

2. Pe baiat o mama trebuie sa il invete despre delicatete, sa aiba grija ca baiatul sa nu se aspreasca sau sa devina un dur, un nemilos. Trebuie sa il invete sa se poarte frumos cu fetele, sa le respecte. O mama ar trebui de asemenea sa incerce sa incurajeze pe cat posibil apropierea baiatului de tatal lui, chiar daca ei, parintii, sunt divortati.

3. Spre deosebire de fetita, un baiat are nevoie sa i se explice ca el este mai puternic (fizic) decat fata, si ca, folosindu-si puterea fizica poate face rau copiilor mai mici sau celor de seama lui. Ei nu sunt constienti de asta, si la gradinita sau la scoala, un mic conflict ii poate face sa incerece sa rezolve folosind violenta fizica.

4. Baietii au mai multa energie decat fetitele, de aceea ei tipa si fug mai mult. De aceea e necesar ca parintii sa il invete moduri constructive de a si-o exprima. Ei au nevoie asadar de mai mult spatiu pentru a fugi si a nu-si provoca vreun rau, lor sau altor persoane.

Cel mai bun lucru pentru baieti este insa a-i incuraja catre un sport, in care sa isi consume eficient energia debordanta. Sportul e de asemenea benefic pentru sanatatea fizica si psihica si il poate ajuta enorm sa isi construiasca o buna disciplina interioara.

5. Ca parinte, e nevoie de o atentie si de eforturi ceva mai mari atunci cand vine vorba de educatia unui baiat. Ei trebuie sa ajunga barbati adevarati, partea puternica din societate. De aceea, au nevoie de multa dragoste din partea mamei si invatatura si sfatuire din partea tatalui pentru a deveni increzatori in puterea lor, fara sa abuzeze de ea.

E important ca mama sa fie atenta la nevoile baiatului dar sa nu il alinte peste masura. Asta ii poate afecta „barbatia”, si nu va reusi sau ii va lua mult timp sa se desprinda de dependenta de mama.