Ai auzit vreodata de metoda japoneza de a economisi bani? Citeste acest articol pentru a afla despre ce este vorba!
Cunosti metoda japoneza de a economisi bani? Daca iti tii evidenta cheltuielilor, vei descoperi pe ce anume dai cei mai multi bani si vei reusi sa strangi o suma mai mare la sfarsit de luna si sa nu mai faci cheltuieli inutile.
Pentru multi oameni, economisirea unei sume de bani la sfarsit de luna este aproape imposibila. Exista cheltuieli gospodaresti, apoi capriciile personale plus diverse produse si servicii imprevizibile. Astfel, ajungi sa cheltui bani in mod excesiv si necontrolat la doar cateva zile dupa primirea salariului.
In Japonia, cea mai „tehnologizata” tara din lume, multe persoane continua o traditie initiata in 1904. Pana in ziua de azi, aceasta ramane cea mai eficienta metoda de economisire, mai ales in ceea ce priveste cheltuielile gospodaresti.
Metoda japoneza de a economisi bani poarta denumirea de kakebo. Aceasta reprezinta un sistem de a calcula atat cheltuielile, cat si venitul lunar, fapt care ajuta la organizarea optima a finantelor.
Kakebo este pur si simplu un sistem de echilibrare a bugetului. In plus, aceasta tehnica te ajuta sa iti dai seama ce cumparaturi sunt cu adevarat necesare.
Cum functioneaza kakebo, metoda japoneza de a economisi bani
Metoda este pusa in aplicare de la inceputul lunii, atunci cand trebuie sa iti notezi cheltuielile fixe si venitul lunar total. Ulterior, poti stabili un bilant pe baza acestor date. Tot ce trebuie sa faci este sa scazi din venitul total cheltuielile fixe (in principal servicii) si banii alocati produselor alimentare.
Daca vrei sa economisesti bani pentru un anumit lucru, trebuie sa tii cont de acest obiectiv inca de pe acum.
Dupa ce ai scazut cheltuielile fixe, poti sa iti notezi ce suma iti doresti sa economisesti. Gandeste-te exact cum vrei sa cheltui acesti bani, pentru a-ti stabili un obiectiv clar.
Pe tot parcursul lunii (de preferat in fiecare zi, conform metodei kakebo), trebuie sa iti notezi toate cheltuielile zilnice sau saptamanale. Cel mai util este sa pastrezi toate facturile si bonurile de la magazin. Astfel, poti trece pe foaie in fiecare seara sumele cheltuite in ziua respectiva.
Procesul de organizare
„Agenda” cheltuielilor este impartita in mai multe categorii:
Alimente
Transport
Sanatate
Casa
Activitati din timpul liber
Urgente
In fiecare categorie trebuie sa treci cheltuielile zilnice. La sfarsitul saptamanii, aduni toti banii cheltuiti pentru fiecare segment si realizezi un bilant general. Bilantul saptamanal te va ajuta sa tii evidenta banilor cheltuiti si a celor ramasi.
Totodata, iti vei da seama ce suma ai fi capabil sa economisesti cu adevarat, astfel incat sa iti poti stabili un obiectiv mai realist pentru luna urmatoare.
Eficacitate
Eficacitatea metodei kakebo depinde strict de capacitatea de organizare si de vointa ta. Daca, de exemplu, ti-ai pus in gand sa nu iti mai cumperi haine, nu te abate de la aceasta decizie. Fii constant si hotarat.
Este util sa folosesti un grafic sau o foaie de calcul pentru a pune in aplicare metoda japoneza de a economisi bani, insa te poti descurca si in alte feluri. Iti poti nota cheltuielile si venitul oriunde doresti pentru a face calculul la sfarsit de luna.
Cheltuielile controlate sunt foarte importante pentru a fi pregatit in caz de urgenta. In plus, aceasta organizare si disciplina te ajuta sa faci economii pentru a-ti atinge obiectivele.
Fie ca aplici kakebo folosind o agenda sau un servetel, important este sa iti tii evidenta cheltuielilor. Daca ai optat pentru achizitionarea unui planificator kakebo (numit si kakeibo), aminteste-ti sa fii constant si hotarat.
Ai reusit sa economisesti cat ti-ai propus? Excelent! Ai depasit bugetul? Luna viitoare incearca sa iti impui o disciplina mai riguroasa.